EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нова система оцінки тяжкості еозинофільного езофагіту

еозинофільний езофагіт еозинофільний езофагіт
еозинофільний езофагіт еозинофільний езофагіт

Що нового?

Новий інструмент оцінки I-SEE допомагає класифікувати ступінь тяжкості еозинофільного езофагіту на основі результатів гістологічних та ендоскопічних досліджень, симптомів та ускладнень.

Багатопрофільна група експертів у галузі гастроентерології та імунології розробила новий спрощений метод оцінки ступеня клінічної тяжкості еозинофільного езофагіту (ЕЕ). Індекс оцінки тяжкості еозинофільного езофагіту (I-SEE) - найновіший інструмент стандартизації компонентів захворювання та обліку вмісту еозинофілів, за допомогою якого лікарі можуть контролювати ЕЕ.

Вибір методів лікування та препаратів при ЕЕ визначається активністю та тяжкістю захворювання, при цьому лікарі застосовують різні інструменти оцінки ступеня тяжкості. Таким чином, дослідники прагнули розробити міжнародний консенсусний індекс оцінки тяжкості еозинофільного езофагіту, щоб клінічна практика стала більш однорідною, а лікарі змогли відстежувати клінічний перебіг захворювання за своїм робочим столом.

Міжнародна група дослідників та лікарів сформувала три команди фахівців у галузі ЕЕ у дорослих та дітей, алергії, не пов'язаної з ЕЕ, імунології та гастроентерології, які займалися вивченням літературних джерел про симптоми, результати ендоскопічних та гістологічних досліджень при ЕЕ, приділяючи особливу увагу оцінкам ступеня тяжкості та прогресування захворювання. Організаційний комітет провів одноденну віртуальну зустріч для узгодження значущих критеріїв тяжкості за всіма найважливішими клініко-патологічними категоріями та вибору елементів, які допоможуть медичним працівникам класифікувати тяжкість захворювання.

Індекс I-SEE можна використовувати під час рутинних візитів до лікаря для оцінки тяжкості захворювання за допомогою бальної шкали, згідно з якою оцінка 15 означає важку форму ЕЕ, оцінка 7-14 - помірний ступінь тяжкості, а оцінка 0-6 - легкий ступінь тяжкості. Індекс включає симптоми, ускладнення та фібростенотичні та запальні ознаки за результатами ендоскопії та гістології. Даний інструмент оцінки має бути валідований та оптимізований з урахуванням даних майбутніх досліджень та рутинної клінічної практики з метою покращення його функціоналу та підвищення корисності.

Джерело:

Gastroenterology

Стаття:

A Clinical Severity Index for Eosinophilic Esophagitis: Development, Consensus, and Future Directions

Автори:

Evan S. Dellon і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: