EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування кеторолаку та дексаметазону для полегшення болю після ендодонтичного втручання

біль при ендодонтичному лікуванні біль при ендодонтичному лікуванні
біль при ендодонтичному лікуванні біль при ендодонтичному лікуванні

Що нового?

Застосування кеторолаку та дексаметазону забезпечує значне зниження відчуття дискомфорту та інтенсивності болю через 4 години після лікування кореневого каналу.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Cureus, вказують, що застосування кеторолаку трометаміну та дексаметазону є доцільним варіантом лікування болю після ендодонтичного втручання.

Після ендодонтичного лікування у пацієнтів часто спостерігається біль, у зв'язку з чим потрібні ефективні стратегії його усунення. Тому метою дослідження, проведеного Reshma M. Sekhar та співавт., стало вивчення ефективності внутрішньом'язового введення дексаметазону та кеторолаку трометаміну порівняно з плацебо з точки зору зниження інтенсивності болю, що виникає після ендодонтичного лікування.

До дослідження було включено 90 пацієнтів із діагнозом незворотного пульпіту (запалення пульпи зуба) з клінічними проявами. Нехірургічне ендодонтичне лікування було проведено в рамках одного візиту, після якого пацієнтів рандомізували до 3 груп внутрішньом'язового введення фізіологічного розчину (група 1), дексаметазону (група 2) або кеторолаку (група 3). Для оцінки інтенсивності болю, яку проводили до та через 4, 24 та 48 годин після процедури, використовували вербальну рейтингову шкалу (ВРШ).

Отримані результати свідчили про статистично значуще зниження оцінок інтенсивності болю у всіх трьох групах дослідження порівняно зі значеннями до проведення втручання. Застосування дексаметазону та кеторолаку трометаміну забезпечувало особливо виразне зниження інтенсивності болю через 4 години після процедури. У ході міжгрупового порівняння було встановлено статистично значуще зниження інтенсивності болю через 24 години після процедури при застосуванні дексаметазону та поступове зниження інтенсивності болю протягом 48 годин після проведення втручання у всіх трьох групах.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Comparing the Effects of Intramuscular Injections of Dexamethasone and Ketorolac Tromethamine on Post-treatment Endodontic Pain: An In Vivo Study

Автори:

Reshma M. Sekhar і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: