EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нові генерики тофацитинібу: безпрецедентна ефективність, що дозволяє знижувати дозу ТСХМАРП на 50% і НПЗП на 93%

аксіальний спондилоартрит аксіальний спондилоартрит
аксіальний спондилоартрит аксіальний спондилоартрит

Що нового?

Генерики тофацитинібу показали високу безпеку та ефективність у пацієнтів з аксіальним спондилоартритом.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в жовтні 2023 року в журналі «Cureus», генерики тофацитинібу є практичним рішенням для пацієнтів з аксіальним спондилоартритом (аксСПА) завдяки зниженню потреби в традиційних синтетичних хворобо-модифікуючих антиревматичних препаратах (ТСХПМАРП). Пацієнти з аксСПА - це пацієнти, лікування яких являє собою складне завдання. Тофацитиніб, спочатку валідований у клінічних дослідженнях, став ефективним варіантом лікування аксСПА. Однак реальна ефективність генериків тофацитинібу в лікуванні аксСПА, особливо в Індії, де широко застосовуються ТСХМАРП, оцінювалася тільки в обмеженій кількості досліджень. Дане дослідження було спрямоване на вивчення ролі генериків тофацитинібу у зниженні залежності від ТСХМАРП та нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) у пацієнтів, які страждають на аксСПА. Дослідження, проведене ретроспективно в реальних клінічних умовах, включало аналіз даних, отриманих із 9 ревматологічних центрів у різних регіонах Індії.

Загалом до дослідження було включено 168 пацієнтів з активним аксСПА, яким був призначений генерик тофацитинібу у дозуванні 5 мг двічі на добу, а також ТСХМАРП та НПЗП протягом 6 місяців. Основна мета дослідження полягала в оцінці можливості обходитися без ТСХМАРП та НПЗП при застосуванні генериків тофацитинібу, а вторинною метою була оцінка їхньої безпеки та ефективності через 6 місяців. Медіана швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) за шкалою активності анкілозивного спондиліту (ASDAS) у включених пацієнтів становила 3,91.

Серед пацієнтів, які отримували генерики тофацитинібу, 72% одночасно приймали ТСХМАРП (метотрексат/сульфасалазин/обидва препарати), а 53,6% також отримували НПЗП. Несподіваним став той факт, що генерики тофацитинібу дозволили значно знизити потребу у додаткових препаратах, як показано в Таблиці 1:

Слід зазначити, що у дослідженні було зареєстровано лише легкі небажані явища, які добре переносилися. Приблизно у 57,9% пацієнтів відзначалася клінічно значуща позитивна динаміка зміни індексу ASDAS-ШОЕ з медіаною зниження на 2,02 одиниці через 6 місяців. Дане дослідження відкриває нові можливості у лікуванні пацієнтів з аксСПА за допомогою генериків тофацитинібу.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Do Tofacitinib Generics Exhibit Conventional Synthetic Disease-Modifying Anti-rheumatic Drug and Non-steroidal Anti-inflammatory Drug-Sparing Ability in the Management of Axial Spondyloarthritis?

Автори:

Arvind Ganapati et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: