EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування NRPT для зниження рівнів маркерів запалення печінки у пацієнтів з НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

Застосування комбінації нікотинаміду рибозиду та птеростильбену забезпечує ефективне зниження рівнів маркерів запалення печінки у пацієнтів із НАЖХП.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження тривалістю 6 місяців, опублікованими в журналі Hepatology, у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) застосування комбінації нікотинаміду рибозиду та птеростильбену (NRPT) у рекомендованій дозі безпечно та ефективно знижує рівень маркерів запалення. Мета дослідження, проведеного Ryan W. Dellinger та співавт., полягала в оцінці ефективності щоденного застосування NRPT у пацієнтів з НАЖХП.

У це подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження включили 111 пацієнтів з НАЖХП, яких рандомізували у 3 групи на отримання плацебо, NRPT в рекомендованій добовій дозі (NRPT 1X) та NRPT у подвійній дозі (NRPT 2X). Основною кінцевою точкою була внутрішньоіндивідуальна зміна фракції жиру в печінці (HFF) через 6 місяців відносно вихідного рівня в кожній групі втручання порівняно з плацебо. Додатковими кінцевими точками були результати аналізу крові для визначення функції печінки та рівнів маркерів запалення печінки, включаючи аланінамінотрансферазу (АЛТ), гаммаглутамілтрансферазу (ГГТ), аспартатамінотрансферазу (АСТ) та лужну фосфатазу (ЛФ).

Згідно з отриманими результатами, терапія NRPT була безпечна і добре переносилася. Вираженої різниці в HFF порівняно із застосуванням плацебо не спостерігалося. Серед додаткових кінцевих точок у групі застосування NRPT 1X спостерігалося зниження рівнів печінкових ферментів, таких як ГГТ і АЛТ, яке було статистично значущим порівняно з плацебо.

Крім того, порівняно з групою плацебо, у групі застосування NRPT 1X було виявлено статистично значуще зниження циркулюючих рівнів небезпечного ліпіду цераміду 14:0, і це зниження у зазначеній групі було пов'язане зі зниженням рівня АЛТ. У групі застосування NRPT 2X дозозалежного впливу на АЛТ, ГГТ чи церамід 14:0 не зареєстровано. Таким чином, застосування комбінації синергічних природних сполук нікотинаміду рибозиду та птеростильбену є безпечним, добре переноситься та ефективно для лікування НАЖХП.

Джерело:

Hepatology

Стаття:

NRPT reduces markers of hepatic inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a double-blind, placebo-controlled clinical trial

Автори:

Ryan W. Dellinger і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: