EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

НПЗП демонструють ефективність та безпеку для усунення післяопераційного болю після синоназальної хірургії

НПЗП НПЗП
НПЗП НПЗП

Що нового?

Нестероїдні протизапальні засоби, що застосовуються в синоназальній хірургії, ефективно зменшують післяопераційний біль і частоту виникнення нудоти після операції, не створюючи при цьому підвищеного ризику післяопераційної носової кровотечі.

Систематичний огляд і метааналіз, опублікований в журналі «International Forum of Allergy & Rhinology», показали, що застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) у осіб, які перенесли операцію на порожнини носа або приносових пазухах, виявилося ефективним для усунення післяопераційного болю і попередження нудоти після операції без збільшення ризику післяопераційної носової кровотечі. Daniel J Lee та ін. прагнули оцінити безпеку та ефективність НПЗП у пацієнтів, які перенесли операцію на порожнини носа або навколоносових пазухах.

Було вивчено такі бази даних, як MEDLINE, EMBASE, Кокранівський центральний реєстр контрольованих досліджень, CINAHL та Міжнародна платформа реєстрів клінічних досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Були розглянуті порівняльні спостережні дослідження та рандомізовані контрольовані дослідження (РКД) будь-якою мовою. Перевірку ризику систематичної помилки, вилучення та скринінг даних проводили двічі.

Основні кінцеві точки включали випадки післяопераційних небажаних явищ, таких як носова кровотеча та блювання/нудота, потреба в резервній аналгезії та оцінка післяопераційного болю. З загальної складності 4661 виявленого запису в дослідження було включено 15 РКД за участю 1210 випробуваних, а також 2 спостережних дослідження. У разі ендоскопічної хірургії приносових пазух не спостерігалося помітної відмінності в оцінках болю між групами, які отримували і не отримували НПЗП, про що свідчить стандартизована різниця середніх значень (SMD), що становить 0,44 одиниці на користь НПЗП.

Однак після септоринопластики НПЗП показали значне зниження оцінок болю в порівнянні зі схемами без НПЗП, при цьому значення SMD становило 1,14 одиниці на користь НПЗП. Було виявлено, що нестероїдні протизапальні засоби здатні знижувати потребу в застосуванні резервних препаратів (відносний ризик [ВР]: 0,45). Крім того, застосування нестероїдних протизапальних засобів було асоційовано зі зниженням ризику розвитку нудоти (ВР: 0,62) і не призводило до збільшення ризику носової кровотечі (ВР: 0,72). Таким чином, НПЗП відіграють важливу роль у купіруванні післяопераційного болю та запобіганні нудоті після операції у пацієнтів, які перенесли хірургічні втручання на порожнини носа та приносових пазухах.

Джерело:

International Forum of Allergy & Rhinology

Стаття:

The benefits and risks of non-steroidal anti-inflammatory drugs for postoperative analgesia in sinonasal surgery: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Daniel J Lee et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: