EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та ефективність введення ревакцинуючої дози вакцини NVSI-06-08 у пацієнтів, які раніше отримали вакцину BBIBP-CorV

BBIBP-CorV BBIBP-CorV
BBIBP-CorV BBIBP-CorV

Що нового?

NVSI-06-08 — це потенційна рекомбінантна вакцина проти COVID-19 широкого спектру дії, яка об’єднує антигени кількох штамів SARS-CoV-2 в єдиний імуноген. У здорових дорослих первинна гетерологічна ревакцинація з введенням 1 дози вакцини NVSI-06-08 після 2 доз вакцини BBIBP-CorV забезпечувала розвиток імунної відповіді, добре переносилася та була безпечною.

Результати рандомізованого подвійного сліпого контрольованого дослідження II фази вказують на те, що введення препарату NVSI-06-08, синтетичної вакцини проти COVID-19 широкого спектра дії, пацієнтам, які раніше отримали дві дози вакцини BBIBP-CorV, є ефективним та безпечним. Метою цього дослідження була оцінка безпеки застосування вакцини NVSI-06-08 та імунної відповіді на її введення в рамках гетерологічної ревакцинації у пацієнтів, які раніше пройшли повний цикл вакцинації препаратом BBIBP-CorV.

До дослідження було включено здорових учасників віком 18 років і старше, які пройшли рандомізацію для включення до трьох груп (по 600 учасників до кожної групи). Учасників, які отримали 2 дози вакцини BBIBP-CorV за 4-6, 7-9 і більше ніж 9 місяців до початку дослідження, рандомізували у співвідношенні 1 : 1 в групи введення вакцини NVSI-06-08 (гетерологічна ревакцинація) або вакцини BBIBP-CorV (гомологічна ревакцинація). Частота розвитку побічних ефектів була низькою, а загальний профіль безпеки у групах, що проходили ревакцинацію за обома схемами, був практично ідентичним.

При цьому як титр антитіл класу IgG, так і титр нейтралізувальних антитіл, що утворилися у відповідь на ревакцинацію і спрямованих не тільки проти штаму-прототипу вірусу SARS-CoV-2, але і проти інших штамів, які викликають занепокоєння, був вище в групі, що отримала препарат NVSI -06-08, порівняно з групою, яка отримала препарат BBIBP-CorV. Середній геометричний титр (GMT) антитіл проти омікрон-штаму вірусу, що утворилися при гетерологічній ревакцинації із застосуванням вакцини NVSI-06-08, був статистично значуще вищим, ніж у групі, що пройшла ревакцинацію із застосуванням препарату BBIBP-CorV (див. таблицю).

В рамках гетерологічної ревакцинації застосування препарату NVSI-06-08 є безпечним і забезпечує виразну імунну відповідь у пацієнтів, які раніше отримали 2 дози вакцини BBIBP-CorV. Величина імунної відповіді при застосуванні препарату NVSI-06-08 перевершує таку при застосуванні препарату BBIBP-CorV, тобто при проведенні гомологічної ревакцинації.

Джерело:

Nature Communications

Стаття:

Safety and immunogenicity of a hybrid-type vaccine booster in BBIBP-CorV recipients in a randomized phase 2 trial

Автори:

Nawal Al Kaabi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: