EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування добавок з омега-3 поліненасиченими жирними кислотами на інтенсивність болю у пацієнтів з остеоартрозом

остеоартроз остеоартроз
остеоартроз остеоартроз

Що нового?

У осіб з остеоартрозом застосування омега-3 поліненасичених жирних кислот пов'язане зі зниженням інтенсивності болю, спричиненого артритом, та покращенням функції суглобів.

Згідно з результатами систематичного огляду та метааналізу, у осіб з остеоартрозом додатковий прийом омега-3-поліненасичених жирних кислот (ω-3 ПНЖК) ефективно полегшує біль, спричинений артритом, та покращує функції суглобів на тлі відсутності додаткових ризиків розвитку побічних ефектів, пов'язаних з лікуванням. Мета дослідження, проведеного Wen Deng та співавт., полягала в оцінці ефективності застосування ω-3 ПНЖК при остеоартрозі.

Пошук відповідних рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) проводили у таких базах даних, як Embase, PubMed та базі даних Кокрейнівської бібліотеки. Потім результати поєднували з використанням моделі з випадковими ефектами. У метааналіз включали дані 9 РКД, у яких взяли участь 2070 пацієнтів з остеоартрозом. Об'єднані результати вказують, що у пацієнтів, які отримували ω-3 ПНЖК, спостерігалося виражене зниження інтенсивності болю, спричиненого артритом (стандартизована різниця середніх: -0,29).

Крім того, додатковий прийом -3 ПНЖК був пов'язаний з поліпшенням функції суглобів (стандартизована різниця середніх: -0,21). Результати аналізу в підгрупах стабільно підтверджували зниження інтенсивності болю, викликаного артритом, та покращення функції суглобів при оцінці з використанням різних шкал, включаючи індекс виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) (значення p для відмінностей між підгрупами: 0,33 та 34 відповідно).

Одним із найбільш обнадійливих висновків за результатами дослідження була відсутність у учасників серйозних побічних ефектів, пов'язаних із лікуванням. Загальна частота розвитку небажаних явищ у групі застосування плацебо та у групі застосування ω-3 ПНЖК була порівнянною (відношення шансів: 0,97, I2 = 0 %), що вказує на безпеку застосування цієї добавки. Таким чином, прийом добавки з ω-3 ПНЖК сприяє полегшенню болю при остеоартрозі та поліпшення функції суглобів, являючи собою потенційний альтернативний або додатковий метод лікування.

Джерело:

Journal of Orthopaedic Surgery and Research

Стаття:

Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis

Автори:

Wen Deng і співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: