EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Когнітивний онлайн-тренінг показав багатообіцяючі результати у пацієнтів із хронічним болем у попереку.

хронічний біль у попереку хронічний біль у попереку
хронічний біль у попереку хронічний біль у попереку

Що нового?

Людям з хронічним болем у попереку та пов'язаними з нею психологічними факторами може допомогти віртуальна когнітивна терапія.

Результати нещодавнього рандомізованого контрольованого дослідження, опубліковані в журналі Scientific Journal of Rehabilitation Medicine, показали, що когнітивні онлайн-тренінги можуть стати проривом у полегшенні болю та покращенні психологічних показників у людей, які страждають від болю в попереку. Хронічний неспецифічний біль у попереку характеризується складною природою. Вкрай важливо визнати значущість сприйняття болю людьми і складний характер взаємодії між їх біологічними особливостями і психологічним стресом, що розвивається.

Оскільки вартість традиційних очних сеансів терапії різко зросла, і вони стали менш доступними, стали активніше вивчатися онлайн-підходи, засновані на застосуванні вправ. Однак ефективність подібних онлайн-втручань для лікування хронічного болю в попереку залишається недостатньо вивченою. У дослідженні Геларе Аламуті та його колеги вивчили результати впливу когнітивних онлайн-вправ, що проводяться, на характеристики болю та психологічні фактори у осіб, які страждають на хронічний неспецифічний біль у попереку.

У дослідження було включено загалом 44 учасники чоловічої та жіночої статі віком від 25 до 55 років, які проходили лікування у лікарів у приватних клініках та клініках фізіотерапії в Тегерані та Караджі. Потім їх розділили на дві групи: експериментальну та контрольну, з урахуванням встановлених критеріїв включення та невключення. Протягом 12 тижнів експериментальна група пройшла 18 когнітивних онлайн-тренінгів.

Дослідники оцінювали рівні болю та психологічні фактори за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ), опитувальника установок, зумовлених страхом, та опитувальника самоефективності при болях. Статистичний аналіз даних включав дисперсійний аналіз із повторними вимірами, парні t-критерії та t-критерії незалежних вибірок (рівень значущості: 0,05).

У дослідженні були отримані дуже багатообіцяючі результати, що вказують на значне зниження інтенсивності болю, підвищення самоефективності при болях та зменшення установок, зумовлених страхом, щодо повсякденної фізичної активності та умов праці групи когнітивного онлайн-тренінгу (P < 0,001). З іншого боку, у контрольній групі не спостерігалося таких покращень порівняно з оцінками, отриманими до випробування. Таким чином, когнітивні онлайн-вправи надають позитивний вплив на пацієнтів, які страждають на хронічний неспецифічний біль у попереку.

Джерело:

Scientific Journal of Rehabilitation Medicine

Стаття:

Effect of Online Cognitive Training on Pain and Psychological Factors in People with Non-Specific Chronic Low Back Pain

Автори:

Gelareh Alamouti et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: