EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Успішне застосування сімейної когнітивно-поведінкової онлайн-терапії у лікуванні тривоги у дітей

тривога тривога
тривога тривога

Що нового?

Сімейна когнітивно-поведінкова онлайн-терапія у поєднанні з консультацією телефонного терапевта може стати перспективним варіантом терапії тривоги у дітей, відкриваючи можливості надання ефективної психіатричної допомоги.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Journal of Anxiety Disorders, були зареєстровані перспективні результати лікування тривожних розладів у дітей при застосуванні сімейної когнітивно-поведінкової терапії з використанням Інтернету (іКПТ) у поєднанні з короткою консультацією терапевта. Lauren F. McLellan та співавт. провели рандомізоване контрольоване дослідження за участю 95 дітей віком від 7 до 12 років. Діагностику тривожних розладів у пацієнтів проводили з використанням діагностичного та статистичного посібника з психічних розладів (DSM-5).

Дітей рандомізували до групи курсу сімейної іКПТ або до контрольної групи списку очікування. Оцінки проводили на початку дослідження, на 11-му тижні та через 6 місяців. Показники групи сімейної іКПТ були статистично значуще вище показників групи списку очікування, що призвело до вищої частоти ремісії тривожних розладів, включаючи первинний тривожний розлад та інші діагностовані тривожні розлади. Більше того, на 11-му тижні спостерігалося статистично значуще зниження симптомів тривоги згідно з оцінкою особи, яка здійснює догляд, та їх впливу на життя. Після 11 тижня діти з контрольної групи списку очікування отримали лікування, що дозволило оцінити ефективність підтримуючої терапії у всіх учасників дослідження.

Оцінки дітьми симптомів тривоги та їхнього впливу на життя, а також оцінки учасниками та особами, які здійснюють догляд, депресивної чи екстерналізуючої поведінки не свідчили про значні відмінності між захворюваннями. У ході лікування у всіх дітей спостерігалися ефекти від середнього до значного до та після лікування. При цьому ефекти після лікування зберігалися до наступного спостереження. Дане дослідження є значним прогресом у цій галузі, забезпечуючи надійну підтримку ефективності сімейної іКПТ у лікуванні тривоги у дітей.

Джерело:

Journal of Anxiety Disorders

Стаття:

Treating child anxiety using family-based internet delivered cognitive behavior therapy with brief therapist guidance: A randomized controlled trial

Автори:

Lauren F. McLellan і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: