EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність онлайн-курсу MBSR у пацієнтів із депресією у ремісії

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

Пацієнти в групі ризику з депресією у ремісії можуть скористатися безкоштовною онлайн-програмою зниження стресу на основі усвідомленості, призначеної для самостійного використання.

У осіб з депресією у ремісії онлайн-програма зниження стресу на основі усвідомленості (MBSR) може забезпечити значну користь. Згідно з результатами пілотного рандомізованого контрольованого дослідження онлайн-програма MBSR дозволяє поліпшити регуляцію емоцій у відповідь на автобіографічні спогади. Мета дослідження, проведеного Aleksandra E. Ishamі і співавт., полягала у визначенні того, як у осіб з важким психологічним розладом проходження онлайн-курсу на основі усвідомленості впливає на регуляцію емоцій та щоденні автобіографічні спогади.

До дослідження були включені студенти з депресією у ремісії (середній вік становив 22,26 року, 76,4% жінок). Учасників рандомізували до контрольної групи списку очікування (n = 27) або групи проходження онлайн-програми MBSR тривалістю 8 тижнів (n = 28). Відповіді учасників про використання п’яти методів управління емоціями та реактивністю у відповідь на рутинне навмисне та спонтанне згадування автобіографічного досвіду аналізували на вихідному рівні та приблизно через 11 тижнів після рандомізації (основна кінцева точка). В рамках дослідження проводили аналіз, що виконується виходячи з припущення, що всі пацієнти отримали призначене втручання (ITT-аналіз), та аналіз у популяції учасників, які завершили дослідження без суттєвих відхилень від протоколу (PP-популяція).

На відміну від учасників у контрольній групі списку очікування, у учасників групи застосування MBSR відзначалося підвищення частоти нереактивності незалежно від типу спогадів (популяція ITT: d = 1,04; популяція PP: d = 1,58) та використання когнітивної переоцінки у відповідь на спонтанні спогади (популяція ITT: d = 0,41; популяція PP: d = -0,62). Результати аналізу вторинних кінцевих точок вказують на додаткові переваги щодо когнітивної переоцінки та усвідомленості, а також симптомів депресії та уявного придушення.

Ці результати підтверджують ефективність використання онлайн-програми на основі усвідомленості у пацієнтів з депресією у ремісії для покращення контролю емоцій у відповідь на автобіографічні спогади.

Джерело:

Mindfulness

Стаття:

The Effects of an Online Mindfulness Intervention on Emotion Regulation upon Autobiographical Memory Retrieval in Depression Remission: a Pilot Randomized Controlled Trial

Автори:

Aleksandra E. Isham і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: