EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Полегшення болю, пов'язаного з ендометріозом, при застосуванні антагоністів ГнРГ для прийому внутрішньо

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Застосування антагоністів гонадотропін-рилізинг-гормону (ГнРГ) для внутрішнього прийому супроводжується зниженням інтенсивності болю, пов'язаного з ендометріозом, особливо дисменореї.

Результати систематичного огляду та мережевого метааналізу вказують, що застосування антагоністів ГнРГ для прийому внутрішньо дозволяє ефективно знизити інтенсивність болю, пов'язаного з ендометріозом, та дисменореї та покращити загальне враження пацієнток про власний стан. Мета цього дослідження полягала у виконанні огляду даних про застосування антагоністів ГнРГ для прийому внутрішньо та аналізу ефективності та безпеки такого лікування у жінок у пременопаузі з ендометріозом та болем середнього та тяжкого ступеня.

Пошук відповідних робіт проводили у таких електронних базах даних, як MEDLINE, Web of Science, Scopus та Embase. До аналізу включали лише рандомізовані контрольовані дослідження. Оцінку ризику систематичних помилок у включених в аналіз дослідженнях виконували з використанням інструменту Кокрейновського співробітництва для оцінки ризику систематичної помилки версії 2. У рамках мережевого метааналізу проводили непряме порівняння в байєсівській моделі з випадковими ефектами. Для оцінки загальної неоднорідності даних використовували показник I2. Крім того, було виконано відносну оцінку варіантів лікування. Ранжування варіантів лікування було з використанням площі під кривою сукупного ранжування.

 Достовірність доказів була вивчена з використанням системи GRADE. Основною кінцевою точкою було зниження виразності диспареунії, болю, пов'язаного з ендометріозом, дисменореї та неменструального тазового болю. В аналіз було включено 11 досліджень, участь у яких взяли 2796 жінок, які отримували антагоністи ГнРГ для прийому внутрішньо у десяти різних дозах. Ризик наявності систематичних помилок у всіх включених до аналізу дослідження був низьким. Значення практично всіх показників, пов'язаних з безпекою та ефективністю лікування, були залежними від дози препаратів.

Найбільш ефективними препаратами з точки зору зниження інтенсивності болю, пов'язаного з ендометріозом, були лінзаголікс у дозі 200 мг, лінзаголікс у дозі 75 мг та елаголікс у дозі 400 мг, при середній відмінності -0,98, -0,98 та -1,26 відповідно.

Релуголікс у дозі 20 мг, елаголікс у дозі 400 мг та релуголікс у дозі 40 мг були найбільш ефективними варіантами лікування щодо зниження виразності дисменореї, при середній відмінності -1,10, -1,25 та -1,60 відповідно. Однак більшість показників, пов'язаних з якістю життя та негативними ефектами, перебували у сильній кореляції лише при лікуванні високими дозами препаратів.

При застосуванні релуголіксу в дозах 40 і 20 мг і елаголіксу в дозі 400 мг було відзначено статистично значуще підвищення частоти розвитку побічних ефектів, з відношеннями шансів 6,88, 1,60 і 1,85 відповідно. Таким чином, застосування антагоністів ГнРГ для прийому внутрішньо в лікуванні болю, пов'язаного з ендометріозом, приносить користь. Частота розвитку ефектів гіпоестрогенії, пов'язаної зі зниженням функції яєчників, у короткостроковому періоді була значною мірою дозозалежною, особливо при застосуванні препаратів у найвищих дозах.

Джерело:

Fertility and Sterility

Стаття:

Oral gonadotropin-releasing hormone antagonists for treating endometriosis-associated pain: a systematic review and network meta-analysis

Автори:

Hailan Yan і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: