EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування пероральної премедикації кеторолаком, дексаметазоном або преднізолоном для підвищення ефективності блокади нижнього альвеолярного нерва

анестезія анестезія
анестезія анестезія

Що нового?

Передопераційне застосування преднізолону, кеторолаку або дексаметазону забезпечує підвищення ефективності блокади нижнього альвеолярного нерва (БНАН) у осіб із незворотним пульпітом, що супроводжується клінічними проявами.

Результати подвійного сліпого рандомізованого дослідження вказують на те, що у пацієнтів з пульпітом передопераційне застосування кеторолаку, дексаметазону або преднізолону дозволяє підвищити ефективність БНАН. Мета цього дослідження полягала у вивченні ефективності БНАН із уведенням 2 % лідокаїну в область молярів нижньої щелепи, уражених пульпітом, після пероральної премедикації преднізолоном, дексаметазоном або кеторолаком порівняно з плацебо.

За одну годину до виконання БНАН 184 пацієнти з пульпітом молярів нижньої щелепи отримали кеторолак, дексаметазон, преднізолон або плацебо (по n = 46 у кожній групі) як премедикацію. Після настання оніміння в області губи та отримання двох послідовних негативних результатів електроодонтодіагностики було розпочато підготовку порожнини доступу. Клінічну ефективність анестезії підтверджували за відсутності больової чутливості під час підготовки або інструментальної обробки ендодонтичного доступу.

Порівняння кількісних змінних між групами дослідження виконували з використанням одностороннього дисперсійного аналізу (ANOVA), а категоріальних змінних з використанням критерію хі-квадрат. Взаємозв'язок між передопераційним застосуванням препаратів, віком пацієнтів та інтенсивністю болю до операції вивчали методом бінарної логістичної регресії. Ефективність БНАН була підтверджена у 60,86%, 65,21%, 56,52% та 21,73% пацієнтів, які отримували премедикацію дексаметазоном, кеторолаком, преднізолоном та плацебо відповідно.

Премедикація преднізолону, дексаметазону або кеторолаку забезпечила статистично значуще підвищення ефективності БНАН порівняно з плацебо. При цьому ефективність анестезії при застосуванні кеторолаку, дексаметазону та преднізолону статистично значуще не відрізнялася. У групі застосування кеторолаку було зареєстровано лише один випадок розвитку гастриту, при цьому в групах застосування дексаметазону та преднізолону про виникнення цього порушення не повідомлялося.

Джерело:

Journal of Endodontics

Стаття:

Effect of preoperative oral steroids in comparison to anti-inflammatory on anesthetic success of Inferior alveolar nerve block in mandibular molars with symptomatic irreversible pulpitis – A double blinded randomized clinical trial

Автори:

Vivek Hegde і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: