EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування орлістату на прогресування переддіабету до цукрового діабету

цукровий діабет цукровий діабет
цукровий діабет цукровий діабет

Що нового?

Орлістат має сприятливу довгострокову безпеку та знижує рівень глюкози у крові у пацієнтів з порушеною толерантністю до глюкози, затримуючи початок ЦД2.

Крім добре вивченого потенціалу орлістату у зниженні маси тіла, його застосування також можна розглянути для уповільнення прогресування переддіабету в цукровий діабет, що підтверджується результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Medicine (Балтимор).

Мета метааналізу та систематичного огляду, проведених Gao, Zhao та співавт., полягала у вивченні ефективності та безпеки орлістату з точки зору запобігання прогресуванню переддіабету в цукровий діабет 2-го типу (ЦД2).

Пошук відповідних рандомізованих клінічних досліджень було проведено у різних базах даних, таких як Embase, VIP, Кокрейнівська бібліотека, China National Knowledge Infrastructure та Wan-Fang. Мета пошуку полягала у відборі досліджень щодо вивчення впливу орлістату на толерантність до глюкози та глікемічний статус у осіб з переддіабетом.

Після початкового скринінгу 18 відібраних статей тільки 6 досліджень були визнані як відповідавшими критеріями включення. У відібрані для метааналізу дослідження були включені загалом 1076 учасників у віці >18 років (532 учасників контрольних груп і 544 учасників експериментальних груп). Результати свідчать, що орлістат може знижувати рівень глюкози або цукру в крові натще і рівень глюкози через 2 години після їжі. Препарат також може затримувати прогресування порушеної толерантності до глюкози до ЦД2 та відновлювати нормальну толерантність до глюкози, тим самим запобігаючи прогресуванню до ЦД2.

Дослідники дійшли висновку, що крім контролю маси тіла препарат орлістат також можна використовувати для зниження рівня глюкози в крові натще і уповільнення прогресування діабету. Однак для отримання більш надійних результатів потрібні високоякісні дослідження.

Джерело:

Medicine (Балтимор)

Стаття:

Efficacy and safety of Orlistat in controlling the progression of prediabetes to diabetes: A meta-analysis and systematic review

Автори:

Gao, Zhao та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: