EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність усунення дефіциту вітамінів при застосуванні безрецептурних добавок під час вагітності

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Прийом безрецептурних вітамінних препаратів у передзаплідний період та під час вагітності забезпечує зниження маркерів дефіциту мікронутрієнтів та підтримання більш високих концентрацій вітаміну В12 у плазмі крові у матерів у період грудного вигодовування.

У дослідженні, проведеному Keith M. Godfrey та співавт., було встановлено, що прийом безрецептурних добавок забезпечує статистично значуще зниження частоти виявлення дефіциту мікронутрієнтів до та під час вагітності. Крім того, це забезпечує підтримку більш високих концентрацій вітаміну В12 у плазмі крові у матерів протягом періоду грудного вигодовування рекомендованої тривалості. Мета дослідження полягала у вивченні довгострокової динаміки зміни концентрації вітамінів у матерів, починаючи з передзаплідного періоду, на ранніх та пізніх термінах вагітності, а також протягом 6 місяців після пологів.

До аналізу додаткової кінцевої точки, проведеної в рамках подвійного сліпого рандомізованого контрольованого дослідження NiPPeR, було включено 1729 жінок віком від 18 до 38 років, які планували вагітність. Учасниць рандомізували до груп застосування стандартної вітамінної добавки (контрольна група; n = 859) або покращеної добавки (група втручання; n = 870), починаючи з передзаплідного періоду, і під час вагітності. Добавки включали такі стандартні компоненти, як бета-каротин, фолієва кислота, кальцій, залізо та йод. Група втручання додатково отримувала такі компоненти, як вітамін B6, рибофлавін, вітаміни B12 та D, пробіотики, міоінозитол та цинк.

Основною кінцевою точкою дослідження була толерантність до глюкози на 28 тижні вагітності, яку визначали за допомогою орального глюкозотолерантного тесту. Додатковою кінцевою точкою було зниження виразності дефіциту мікронутрієнтів у матерів, зокрема вітаміну D, рибофлавіну, вітаміну В6 та вітаміну В12 як до, так і під час вагітності. Концентрацію в плазмі крові вітаміну D, вітамінів групи B і маркерів, що вказують на недостатність або дефіцит мікронутрієнтів (таких як співвідношення гідроксикінуреніну, гомоцистеїн, метилмалонова кислота) у матерів вимірювали в наступних часових точках: на момент включення в дослідження, через один місяць у передзаплідний період, на ранніх термінах вагітності (7–11 тижнів), на пізніх термінах вагітності (близько 28 тижнів) та після пологів (через шість місяців після припинення прийому добавок).

Для порівняння відмінностей між контрольною групою та групою втручання було проведено аналіз динаміки змін із використанням індексу стандартного відхилення (SDS). Після включення до дослідження у учасниць було виявлено дефіцит різних вітамінів: у 29,2 % учасниць спостерігалася погранична або низька концентрація фолієвої кислоти (<13,6 нмоль/л), у 7,5 % (<5 нмоль/л) та 82,0 % (≤26,5 нмоль/л) – рибофлавіну, у 9,1 % – вітаміну B12 (<221 пкмоль/л) та у 48,7 % – вітаміну D (<50 нмоль/л). За цими показниками статистично значущих відмінностей між групами дослідження виявлено не було. На момент включення до дослідження у 90% учасниць було виявлено дефіцит або знижену концентрацію одного або кількох із зазначених вітамінів. У контрольній групі концентрація рибофлавіну в плазмі знижувалася як на ранніх, так і на пізніх термінах вагітності, при цьому концентрація 25-гідроксивітаміну D на ранніх термінах вагітності залишалася стабільною.

Концентрація вітамінів B6 і B12 у плазмі крові під час вагітності стабільно знижувалася, досягаючи значень, більш ніж на 1 SDS нижче за вихідні до 28-го тижня вагітності. У 54,2% учасниць у контрольній групі було зареєстровано низьку концентрацію вітаміну B6 (<20 нмоль/л) на пізніх термінах вагітності. Через один місяць прийому добавки у учасниць групи втручання були виявлені статистично значуще вищі концентрації компонентів добавки в плазмі крові порівняно з контрольною групою (див. таблицю 1).

У групі втручання було виявлено зниження маркерів дефіциту вітамінів, при цьому поширеність недостатності вітаміну D (<50 нмоль/л) на пізніх термінах вагітності була значно нижчою порівняно з контрольною групою (8,5 % і 35,1 % відповідно). Крім того, навіть через 6 місяців після пологів концентрація вітаміну B12 у плазмі крові в групі втручання залишалася на вищому рівні порівняно з контрольною групою, з підвищенням на 0,30 SDS (0,14–0,46).

Більш ніж у 90% учасниць дослідження було виявлено пограничну або низьку концентрацію рибофлавіну, фолієвої кислоти, вітаміну D або вітаміну B12 у передзаплідний період, при цьому у значної кількості учасниць були маркери, що вказують на дефіцит вітаміну B6, на пізніх термінах вагітності. Таким чином застосування безрецептурних добавок до і під час вагітності забезпечує статистично значуще зниження ризику розвитку дефіциту вітамінів. Це також допомагає підтримувати вищі концентрації вітаміну B12 у плазмі крові у матерів у період грудного вигодовування.

Джерело:

Plos Medicine

Стаття:

Maternal B-vitamin and vitamin D status before, during, and after pregnancy and the influence of supplementation preconception and during pregnancy: Prespecified secondary analysis of the NiPPeR double-blind randomized controlled trial

Автори:

Keith M. Godfrey і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: