EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зниження інтенсивності болю в осіб похилого віку з остеопорозом при застосуванні динатрію памідронату у поєднанні з кальцієм

остеопороз остеопороз
остеопороз остеопороз

Що нового?

Застосування динатрію памідронату у поєднанні з кальцієм супроводжується зниженням інтенсивності болю та підвищенням мінеральної щільності кісткової тканини у осіб з діагностованим остеопорозом.

Згідно з результатами ретроспективного дослідження, опублікованими в журналі Disease Markers, терапія динатрію памідронатом у поєднанні з кальцієм та використанням мобільного терміналу на основі технології «Інтернет речей» (IoT) у пацієнтів з остеопорозом може забезпечити зниження інтенсивності болю та підвищення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩК). Мета дослідження, проведеного Zuoming Bai та співавт., полягала у вивченні впливу застосування динатрію памідронату у поєднанні з кальцієм на інтенсивність болю та МЩК у пацієнтів похилого віку з діагнозом остеопорозу, які отримували лікування з використанням мобільного терміналу на основі технології IoT.

Ретроспективний аналіз даних проводили виходячи з 120 історій хвороби. Пацієнтів розділили на експериментальну та контрольну групи з урахуванням їх медичних потреб та переваг щодо лікарської терапії. Усі пацієнти отримували лікування хронічних захворювань з використанням мобільного терміналу на основі технології IoT, а також терапію бісфосфонатами та добавками, що містять кальцій у добовій дозі 1000 мг. Пацієнти з експериментальної групи отримували терапію динатрію памідронатом у вигляді внутрішньовенної інфузії тричі на місяць, а пацієнти з контрольної групи – терапію натрію алендронатом один раз на тиждень. Тривалість курсу лікування становила один рік. Після проведення лікування виконували порівняльну оцінку інтенсивності болю та МЩК у групах дослідження.

Загальні показники пацієнтів у групах дослідження клінічно значуще не відрізнялися. Через 6 місяців і через 1 рік після лікування показники МЩК у ділянці шийки стегнової кістки, тазостегнового суглоба та поперекових хребців L2–4 в експериментальній групі були статистично значуще вище за показники в контрольній групі. Крім того, порівняно з контрольною групою через 6 місяців і через 1 рік після лікування в експериментальній групі інтенсивність болю була статистично значуще нижче (див. таблицю 1).

Таким чином, застосування динатрію памідронату в поєднанні з кальцієм приносило користь з точки зору зниження інтенсивності болю у пацієнтів з остеопорозом, які також отримували лікування хронічних захворювань з використанням мобільного терміналу на основі технології IoT.

Джерело:

Disease Markers

Стаття:

Effects of Pamidronate Disodium Combined with Calcium on BMD Values and Severity of Pain in Elderly Patients with Osteoporosis Based on Mobile Terminal Platform for Internet of Things

Автори:

Zuoming Bai і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: