EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння парацетамолу та ібупрофену. Який препарат ефективніший у лікуванні епізодичного головного болю напруги?

епізодичний головний біль напруги епізодичний головний біль напруги
епізодичний головний біль напруги епізодичний головний біль напруги

Що нового?

Парацетамол і ібупрофен мають порівнянну ефективність при лікуванні епізодичного головного болю напруги.

У систематичному огляді та метааналізі парацетамол та ібупрофен перевищували ефективність плацебо при лікуванні епізодичного головного болю напруги (ЕГБН). Мета полягала у порівнянні ефективності застосування парацетамолу та ібупрофену при лікуванні ЕГБН. Було проведено пошук у базах даних Web of Science, EMBASE, MEDLINE та Кокрейнівському центральному реєстрі контрольованих досліджень (CENTRAL). Було зареєстровано 14 рандомізованих контрольованих досліджень, що включали 6521 учасників з ЕГБН.

Ризик систематичної помилки оцінювали за допомогою інструменту Кокрейнівської співпраці. В жодному з досліджень не було виявлено низького ризику систематичної помилки в жодній з областей, що насамперед було пов'язано з недостатнім обсягом звітності та обмеженим розміром вибірки. У порівнянні з парацетамолом ібупрофен ефективніше полегшував біль через 2 години, при цьому парацетамол перевершував ібупрофен щодо усунення болю через 1 годину (див. таблицю 1).

Застосування парацетамолу було пов'язане з найменшою ймовірністю використання препаратів невідкладної допомоги (ВШ: 0,49, 95% ДІ: 0,37–0,65). Застосування ібупрофену було пов'язано з нижчою ймовірністю розвитку небажаних явищ, у тому числі з боку шлунково-кишкового тракту, порівняно з плацебо (ВШ: 0,95, 95 % ДІ: 0,64–1,41) та парацетамолом (ВШ: 0,81, 95% ДІ: 0,44-1,50).

Парацетамол та ібупрофен перевершували плацебо щодо ефективності лікування ЕГБН, при цьому статистично значущої відмінності в ефективності між ними виявлено не було. У випадках, коли пацієнти схильні до підвищеного ризику, наприклад, при наявності ниркової недостатності або шлунково-кишкової кровотечі, парацетамол може бути кращим вибором.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Paracetamol versus ibuprofen in treating episodic tension-type headache: a systematic review and network meta analysis

Автори:

Ammar Alnasser і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: