EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність фотобіомодуляційної терапії при больовій дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба

больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба
больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба больова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба

Що нового?

Фотобіомодуляційна терапія один раз на два тижні протягом 3 тижнів - ефективний і безпечний метод лікування больової дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба.

У нещодавно проведеному рандомізованому контрольованому дослідженні з оглядом літератури отримано дані про те, що фотобіомодуляційну терапію (ФБМТ) можна застосовувати у пацієнтів з міофасційальною больовою дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба. Мета дослідження, в якому взяли участь 40 пацієнтів у віці від 18 до 40 років, полягала в порівнянні результатів при застосуванні двох методів лікування: ФБМТ і терапії міорелаксантами для кістякових м'язів.

Учасників рандомізували у дві групи. Учасники в групі А (n = 20) проходили ФБМТ один раз на два тижні протягом трьох тижнів. Учасники в групі B (n = 20) отримували м'язові міорелаксанти три рази на добу протягом двох тижнів. Інтенсивність болю у пацієнтів оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ). Міжрізцеву відстань вимірювали за допомогою штангециркуля.

Дані аналізували з використанням парного t-критерію Ст'юдента. Як у групі досліджуваного лікування, так і в контрольній групі були виявлені статистично значущі відмінності в балі за ВАШ і ступеня відкривання рота на вихідному рівні і після лікування (p < 0,05). ФБМТ забезпечувала суттєве зниження інтенсивності болю у добровольців. Крім того, у більшості учасників в групі ФБМТ зареєстровано більш виражене збільшення ступеня відкривання рота в порівнянні з групою застосування міорелаксантів.

Отримані дані підтверджують можливість застосування ФБМТ як ефективний консервативний варіант лікування міофасціального болю. Одна з ключових переваг ФБМТ полягає в її неінвазивності, завдяки чому вона може застосовуватися у пацієнтів, які віддають перевагу консервативним варіантам лікування. Крім того, в дослідженні не було зареєстровано побічних ефектів, що додатково підтверджує безпеку цієї терапії.

Це дослідження доповнило уявлення, що постійно розширюються, про лікування болю і дозволило отримати цінні відомості для медичних фахівців і пацієнтів про альтернативні варіанти лікування міофасціальної больової дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба.

Джерело:

Lasers in Dental Science

Стаття:

Photobiomodulation therapy: an exemplary therapeutic approach to myofascial pain dysfunction syndrome—a randomized controlled trial and review of the literature

Автори:

Sulem Ansari та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: