EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу периопераційного застосування дулоксетину на інтенсивність болю після операції на колінному суглобі

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Периопераційне застосування дулоксетину дозволяє мінімізувати інтенсивність болю після остеотомії, а також знизити потребу застосування НПЗП та інших анальгетиків.

Результати проспективного клінічного дослідження свідчать, що у осіб, які перенесли відкриту високу остеотомію великогомілкової кістки, периопераційне застосування дулоксетину (протягом двох тижнів до втручання та двох тижнів після) забезпечує ефективне зниження інтенсивності болю в периопераційному періоді та покращення оцінок за шкалою наслідків травми та остеоартрозу колінного суглоба (KOOS). Купірування болю у післяопераційному періоді має дуже важливе значення для забезпечення задоволеності пацієнтів проведеною процедурою.

При цьому в жодному з досліджень, що раніше проводилися, вплив передопераційного лікування дулоксетином на інтенсивність болю після операції на колінному суглобі не вивчали. Метою цього дослідження було вивчення того, чи дозволяє застосування дулоксетину в периопераційному періоді знизити інтенсивність болю після високої остеотомії великогомілкової кістки. У дослідженні взяли участь дорослі у віці 18 років і старше, яким було показано проведення високої остеотомії великогомілкової кістки з приводу медіального остеоартрозу колінного суглоба.

В рамках дослідження 35 пацієнтів отримували дулоксетин у дозі 40 мг на добу, а 33 пацієнти не отримували препарат (контрольна група). Між групами дослідження проводили порівняння частоти застосування анальгетиків, а також результатів, що повідомляються пацієнтами, таких як оцінка за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) у спокої та оцінка за шкалою KOOS. Якість відновлення та інтенсивності болю в колінному суглобі оцінювали за допомогою ЧРШ. На 1-й, 7-й та 14-й день після втручання оцінки щодо ЧРШ у групі застосування дулоксетину були статистично значуще нижче, ніж у контрольній групі (див. таблицю 1).

Порівняно з контрольною групою у пацієнтів із групи застосування дулоксетину обсяг застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) був статистично значуще нижчим. Порівняно з контрольною групою у пацієнтів із групи дулоксетину через 3 місяці після втручання відзначали статистично значуще покращення оцінок за підкатегорією шкали KOOS «функція при занятті спортом», хоча оцінки за іншими підкатегоріями шкали KOOS до та після втручання статистично значуще не відрізнялися. Таким чином, застосування дулоксетину є перспективним методом усунення болю після втручання на колінному суглобі.

Джерело:

The Knee

Стаття:

Perioperative Duloxetine administration reduces pain after high tibial osteotomy and non-steroidal anti-inflammatory administration: A prospective, controlled study

Автори:

Shuhei Otsuki і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: