EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність персоналізованого режиму інтервального голодування у пацієнтів із захворюваннями печінки

жирова хвороба печінки жирова хвороба печінки
жирова хвороба печінки жирова хвороба печінки

Що нового?

У пацієнтів з жировою хворобою печінки, пов'язаною з метаболічною дисфункцією, для підтримки здоров'я та фізичної форми не слід нехтувати важливістю персоналізованого режиму харчування.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The European Journal of Gastroenterology & Hepatology, персоналізований режим інтервального голодування (ІГ) є перспективним методом лікування жирової хвороби печінки, пов'язаної з метаболічною дисфункцією (MASLD), спричиненою надмірним накопиченням жиру в печінці.

ІГ, також відоме як дієта за методом «їж-стоп-їж», є потенційно ефективним методом зниження маси тіла, підвищення чутливості до інсуліну та зниження виразності стеатозу печінки.

Mohamed T. Abuelazm та співавт. провели систематичний огляд та мережевий метааналіз даних рандомізованих досліджень, у яких вивчали різні режими ІГ для лікування MASLD. Пошук досліджень виконували в базах даних Web of Science, PubMed, EMBASE, SCOPUS та Кокрейнівському центральному реєстрі контрольованих досліджень за період до 10 квітня 2023 року.

До метааналізу було включено 8 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 635 осіб. З погляду наслідків дослідники особливо відзначили дієту 5:2, яка забезпечувала значне поліпшення еластичності печінки. Аналогічним чином, обмежене за часом харчування сприяло статистично значущому зменшенню стеатозу печінки, що оцінюється за допомогою контрольованого параметра згасання.

Однак у всіх режимах ІГ не відзначалося статистично значущих змін рівнів біомаркерів та значень таких клінічних показників, як АСТ (аспартатамінотрансфераза), ГГТ (гама-глутамілтранспептидаза), ліпідний профіль, рівень основного обміну, артеріальний тиск, інсулінорезінтентність і рівень глюкози у крові натще. Слід зазначити, що метод голодування через день був ефективним з точки зору покращення антропометричних показників, таких як безжирова маса тіла, ступінь абдомінального ожиріння та загальне зниження маси тіла.

Хоча у пацієнтів з MASLD за різних режимів ІГ було досягнуто обнадійливе поліпшення клінічних результатів, їх вплив залишається непередбачуваним.

Джерело:

The European Journal of Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

Intermittent fasting regimens for metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials

Автори:

Mohamed T Abuelazm і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: