EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Комбінована терапія прегабаліном та еторикоксибом у порівнянні з монотерапією еторикоксибом у лікуванні хронічної люмбалгії

хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія
хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія

Що нового?

Порівняно з монотерапією еторикоксибом, застосування комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями прегабаліну та еторикоксибу ефективніше полегшує хронічну люмбалгію та поліпшує функціональний статус.

Згідно з результатами рандомізованого дослідження III фази, у пацієнтів з хронічною люмбалгією застосування комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями прегабаліну пролонгованої дії (75 мг, низька доза) та еторикоксибу (60 мг) забезпечує клінічно та статистично значущу користь щодо поліпшення функціонального статусу та зниження виразності болю порівняно з монотерапією еторикоксибом. Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування комбінованим препаратом з фіксованими дозуваннями прегабаліну та еторикоксибу в лікуванні ноцицептивного та невропатичного компонентів болю.

У дорослих пацієнтів з хронічною люмбалгією ефективність комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями порівнювали з монотерапією еторикоксибом на підставі середньої зміни оцінки за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ), вживання препаратів невідкладної терапії, загальної клінічної оцінки про поліпшення (CGI-I), загального враження пацієнта  щодо свого стану (PGI-I), оцінки за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та оцінки за опитувальником Роланда-Морріса про порушення функціонування (RDQ).

Також було проведено оцінку безпеки. Тривалість лікування становила 8 тижнів. Із 371 обстеженого пацієнта рандомізували 319 пацієнтів. Вихідні показники захворювання і демографічні показники пацієнтів обох групах лікування статистично значуще не відрізнялися. На початку 4-го тижня результати у пацієнтів, які отримували комбінований препарат із фіксованими дозуваннями, статистично значуще перевершували результати пацієнтів, які отримували монотерапію еторикоксибом.

На 8-му тижні середня оцінка за ЧРШ знизилася відносно вихідного рівня в обох групах, при цьому середня оцінка за ЧРШ у групі застосування комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями була суттєво нижчою, ніж у групі застосування еторикоксибу (3,26±1,56 порівняно з 4,31±1,56). На 8-му тижні в групі застосування комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями відмічалося виразне зниження оцінок за ВАШ та RDQ порівняно з групою застосування еторикоксибу (див. таблицю 1).

Крім того, у групі застосування комбінованого препарату з фіксованими дозуваннями було зареєстровано більш високу частку пацієнтів (36,9 % порівняно з 5,0 %), які оцінили свій стан як «дуже хороший», та лікарів (36,3 % порівняно з 5,7%), які зазначили, що стан їх пацієнтів значно покращився. Загалом досліджувані препарати добре переносилися. У пацієнтів з хронічною люмбалгією терапія комбінованим препаратом з фіксованими дозуваннями еторикоксибу та прегабаліну дозволила статистично значуще покращити функціональний стан та зменшити інтенсивність болю порівняно з монотерапією еторикоксибом.

Оскільки терапія комбінованим препаратом з фіксованими дозуваннями прегабаліну пролонгованої дії та еторикоксибу ефективна щодо як ноцицептивного, так і невропатичного компонентів болю, вона є одним із перспективних методів лікування хронічної люмбалгії, забезпечуючи швидке та тривале полегшення болю, а також підвищення якості життя.

Джерело:

Pain and Therapy

Стаття:

Efficacy and Safety of Pregabalin Prolonged Release–Etoricoxib Combination Compared to Etoricoxib for Chronic Low Back Pain: Phase 3, Randomized Study

Автори:

Amit B. Yeole і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: