EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність знеболювання при внутрішньовенному введенні кеторолаку порівняно з додаванням кеторолаку до суміші для місцевої анестезії при хірургічній корекції страбізму

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Додавання кеторолаку до суміші для місцевої анестезії забезпечує ефективне та безпечне зниження інтенсивності болю під час операції корекції страбізму з використанням перибульбарної блокади.

За результатами рандомізованого контрольованого клінічного дослідження було встановлено, що застосування кеторолаку у складі суміші для місцевої анестезії (МА) у рамках перибульбарної блокади під час операції з корекції страбізму забезпечує ефективне посилення анестезії, зниження інтенсивності болю в інтра- та післяопераційному періоді та подовження періоду до потреби у введенні додаткових знеболювальних засобів після операції.

Метою дослідження, проведеного Iman S. Aboul Fetouh та співавт., була оцінка безпеки та ефективності анестезії та знеболювання при внутрішньовенному введенні кеторолаку до операції порівняно з введенням кеторолаку у складі суміші для МА у рамках хірургічної корекції страбізму.

У дослідженні взяли участь загалом 30 дорослих, яким було заплановано хірургічну операцію з корекції страбізму під перибульбарною блокадою, які пройшли рандомізацію для включення до 3 груп. В рамках МА контрольній групі вводили суміш препаратів, що містила 5 ОД/мл гіалуронідази та 10 мл 2% лідокаїну. За 30 хвилин до проведення МА групі внутрішньовенного введення кеторолаку внутрішньовенно вводили кеторолак у дозі 30 мг. У групі місцевого введення кеторолаку МА проводили з використанням зазначеної вище суміші препаратів, до якої додавали 4 мг/мл кеторолаку.

У порівнянні з групою внутрішньовенного введення кеторолаку, у пацієнтів з групи місцевого введення кеторолаку анестезія наставала статистично значно швидше, при цьому в обох цих групах анестезія наставала статистично значно швидше, ніж у контрольній групі (див. таблицю 1).

У порівнянні з групою внутрішньовенного введення кеторолаку, у пацієнтів з групи місцевого введення кеторолаку акінезія наставала статистично значно швидше, при цьому період до першого застосування знеболювального засобу був статистично значуще довшим (див. таблицю 2).

Порівняно з групою внутрішньовенного введення кеторолаку та контрольною групою, у пацієнтів з групи місцевого введення кеторолаку тривалість блокади була статистично значуще довшою. Наявність статистично значущих відмінностей медіани оцінки за ВАШ вказувала на те, що в групі місцевого введення кеторолаку інтенсивність болю була меншою, ніж у групі внутрішньовенного введення кеторолаку (див. рис. 1).

Як внутрішньовенне введення кеторолаку до операції, так і введення кеторолаку у складі суміші для МА було безпечним та супроводжувалося мінімальною частотою розвитку небажаних явищ.

Джерело:

Egyptian Journal of Anaesthesia

Стаття:

Comparative study between the analgesic effect of ketorolac when administrated intravenous preoperatively versus when added to local anesthesia in squint surgery

Автори:

Iman S. Aboul Fetouh і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: