EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування фонофорезу для полегшення болю та підвищення функціонального статусу у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба

остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба

Що нового?

Фонофорез ефективно знижує інтенсивність болю та покращує функціональну активність у пацієнтів, яким діагностували остеоартроз колінного суглоба.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, застосування фонофорезу було пов'язане зі статистично значущим зниженням оцінок інтенсивності болю та підвищенням функціонального статусу у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба. Мета дослідження полягала у вивченні ефекту застосування фонофорезу у поєднанні з різними гелями для лікування остеоартрозу колінного суглоба та порівнянні результатів з ефектом застосування гелю-плацебо (що не містить діючої речовини).

Комплексний пошук відповідних досліджень проводили за базами даних PUBMED/Medline, CENTRAL та EMBASE. Для аналізу відбирали рандомізовані клінічні дослідження (РКД) за участю пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба, які отримували лікування фонофорезом або ультразвукову терапію у поєднанні з плацебо-гелем, в ході яких були отримані функціональні та клінічні результати. Статистичну оцінку проводили за допомогою програмного забезпечення Rev Man 5.3. З використанням 95% довірчого інтервалу безперервні змінні були встановлені як стандартизована різниця середніх (СРС).

На початковому етапі з баз даних відібрали 2176 досліджень. Після оцінки у підсумковий аналіз включили дані дев'яти РКД, у яких взяли участь 423 пацієнти. Встановлено, що у групі застосування фонофорезу оцінки функції за індексом виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) при застосуванні гелю з кортикостероїдами (СРС = −0,96) та оцінки інтенсивності болю при застосуванні гелю з НПЗП (СРС = −0,53) були статистично значуще кращими в порівнянні з групою застосування плацебо-гелю.

Фонофорез – ефективний і добре переносимий метод лікування остеоартрозу колінного суглоба, який дозволяє знизити інтенсивність болю та покращити функціональну активність протягом короткострокового періоду подальшого спостереження при застосуванні у поєднанні з гелем із НПЗП або гелем із кортикостероїдами. Однак для обґрунтування позитивних ефектів потрібне проведення додаткових якісних, надійних та великомасштабних РКД.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

A systematic review and meta-analysis of the effect of phonophoresis on patients with knee osteoarthritis

Автори:

Fu-An Yang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: