EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Фотобіомодуляційна терапія полегшує біль в щелепно-лицьовій ділянці та шиї при паліативному догляді

Хвороби скронево-нижньощелепного суглоба Хвороби скронево-нижньощелепного суглоба
Хвороби скронево-нижньощелепного суглоба Хвороби скронево-нижньощелепного суглоба

Що нового?

Фотобіомодуляційна терапія забезпечує полегшення симптомів у пацієнтів з болями у щелепно-лицьовій ділянці та шиї.

У проспективному рандомізованому потрійному сліпому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні з двома паралельними групами фотобіомодуляційна терапія (ФБМТ) була ефективна у зменшенні болю в щелепно-лицьовій ділянці та шиї. Було відзначено полегшення симптомів, пов'язаних із хворобами скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС), зокрема, з точки зору зниження загальної оцінки болю, зменшення кількості больових точок та збільшення ступеню розкриття рота.

Дослідники прагнули оцінити вплив ФБМТ на симптоми хвороб СНЩС безпосередньо після опромінення. Згідно з діагностичними критеріями дослідження та критеріями СНЩС були проведені вимірювання максимального відкривання рота (МВР) та інтенсивності болю в щелепно-лицьових/шийних м'язах та скронево-нижньощелепному суглобі. Загалом 145 учасників (71 у групі плацебо та 74 в експериментальній групі ФБМТ) пройшли аналіз відповідно до протоколів опромінення, у т. ч. «процедуру-пустушку» ФБМТ або ФБМТ, націлені на щелепно-лицьову, шийно-черепну мускулатуру, а також на скронево-нижньощелепний суглоб.

У групі, що отримувала протокол ФБМТ, спостерігалося зниження загальної оцінки болю (рис. 1), зменшення кількості больових точок та покращення МВР порівняно з протоколом плацебо («процедура-пустушка» ФБМТ).

Застосування ФБМТ було багатообіцяючим у лікуванні болю в щелепно-лицьовій ділянці та при шийно-черепному синдромі безпосередньо після опромінення. Вона не тільки забезпечує комфорт пацієнтам, а й є економічно ефективним і технічно простим клінічним підходом.

Джерело:

Healthcare

Стаття:

Photobiomodulation Therapy on the Palliative Care of Temporomandibular Disorder and Orofacial/Cervical Skull Pain: Preliminary Results from a Randomized Controlled Clinical Trial

Автори:

Fernando Rodrigues Carvalho et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: