EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Революція в лікуванні нейропатичного болю: СПН за допомогою мікро-ІГІ

нейропатичний біль нейропатичний біль
нейропатичний біль нейропатичний біль

Що нового?

Стимуляція периферичних нервів (СПН) за допомогою мікроімплантованого генератора імпульсів (ІГІ) є зручним і простим у використанні варіантом зниження інтенсивності хронічного периферичного болю у більш ніж 80% пацієнтів.

В ході дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Regional Anesthesia and Pain Medicine, оцінювали ефективність та безпеку СПН за допомогою мікро-ІГІ для лікування хронічного периферичного болю. Метою дослідження COMFORT, першого великомасштабного постреєстраційного багатоцентрового рандомізованого контрольованого дослідження (РКД), проведеного Hatheway та співавт., була оцінка ефективності та безпеки СПН та традиційного медикаментозного лікування (ТМЛ) порівняно з тільки ТМЛ.

Учасників рандомізували у співвідношенні 2:1 експериментальну групу на отримання комбінації СПН і ТМЛ або в контрольну групу на отримання тільки ТМЛ. Лікування обмежувалося наступними областями: плече, коліно, поперек, стопа та кісточка.

В експериментальній групі частота відповіді склала 88%, при цьому інтенсивність болю знизилася в середньому на 70%, що вказує на статистично значуще зниження вираженості симптомів через 6 місяців. В експериментальній групі було досягнуто значну перевагу над контрольною групою щодо основної кінцевої точки через 3 місяця, при цьому частота відповіді склала 84%, а інтенсивність болю знизилася в середньому на 67% в порівнянні з частотою відповіді на 3% і зниженням інтенсивності болю на 6 % у контрольній групі. Частота відповіді та зниження інтенсивності болю в експериментальній групі статистично значимо вище показників у контрольній групі (значення p< 0,001). Не було зареєстровано жодного випадку, пов'язаного з пристроєм, наприклад, біль у місці імплантації або небажаного явища важкого ступеня. Комфорт був основним аспектом конструкції системи СПН, при цьому 81% учасників заявили про зручність зовнішнього компонента, що носиться.

Джерело:

Regional Anesthesia and Pain Medicine

Стаття:

Clinical study of a micro-implantable pulse generator for the treatment of peripheral neuropathic pain: 3-month and 6-month results from the COMFORT-randomised controlled trial

Автори:

John Hatheway та співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: