У жінок у перименопаузі спостерігається погіршення нутритивного статусу, при цьому більш літні жінки з низьким рівнем доходу та освіти схильні до більш високого ризику, що підкреслює важливість ретельного нутритивного втручання.
Правильне харчування та корисні харчові звички відіграють важливу роль на всіх етапах життя. У недавньому популяційному дослідженні була виявлена тенденція, що викликає занепокоєння, щодо жінок у перименопаузі та їх харчових потреб, а саме погіршення нутритивного статусу, що характеризується збільшенням маси тіла, накопиченням жиру та змінами у складі тіла. Таким чином, існує потреба в оптимізованих втручаннях з урахуванням індивідуальних відмінностей у соціально-демографічних характеристиках.
Розуміння особливостей нутритивного статусу виходить за межі таких спрощених показників, як індекс маси тіла (ІМТ). Вивчаючи композиційний склад тіла, можна отримати повнішу картину, необхідну для розробки ефективних втручань. Shujuan Liao та дослідники оцінили зміну нутритивного статусу 2760 жінок, які переживають перименопаузу протягом одного року і визначили фактори, які за це відповідають.
За допомогою триразових повторних вимірювань, проведених з інтервалом у 6 місяців, було проаналізовано основні показники нутритивного статусу, такі як маса тіла, індекс маси тіла (ІМТ) та різні показники складу тіла. Оцінку складу тіла проводили за допомогою біоімпедансного аналізу. В учасників відслідковували зміни нутритивного статусу та регулювали пов'язані з ними фактори.
Було відзначено тенденцію до збільшення співвідношення окружностей талії та стегон, маси тіла та жирової маси. При цьому інші показники, а саме маса скелетних м'язів, рівень білка та загальний вміст води в організмі знижувалися. У заміжніх жінок або незаміжніх жінок з партнером, які не мають стресових подій у житті, спостерігалися вищі показники загального вмісту води в організмі, маси скелетних м'язів та рівня білка, а також менша жирова маса та менше співвідношення обхватів талії та стегон. Було виявлено виражену позитивну кореляцію між жировою масою та віком. У жінок, які закінчили неповну середню школу, ймовірність підвищеної жирової маси була більшою, ніж у жінок, які закінчили початкову школу або мають ще нижчий рівень освіти. Щомісячний заробіток на душу населення, що варіює від 1500 до 3000 юанів, корелював з підвищеними показниками загального вмісту води в організмі, маси скелетних м'язів та рівня білка порівняно з відповідними показниками у жінок із нижчим рівнем доходу.
Жінки в перименопаузі зазвичай відчувають погіршення нутритивного статусу, що характеризується вищими значеннями ІМТ, співвідношення обхватів талії та стегон і зниженими показниками маси скелетних м'язів, загального вмісту води в організмі та рівня білка.
Встановлено, що для підвищення ефективності необхідні цілеспрямовані нутритивні втручання, засновані на різних категоріях ризику відповідно до соціально-демографічних характеристик.
BMC Public Health
One-year trajectories of nutritional status in perimenopausal women: a community-based multi-centered prospective study
Shujuan Liao та співавт.
Коментарі (0)