EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність задньої назальної нейректомії у пацієнтів з хронічним риносинуситом та поліпозом носа

хронічний риносинусит хронічний риносинусит
хронічний риносинусит хронічний риносинусит

Що нового?

У осіб з хронічним риносинуситом з поліпозом носа (ХРСПН) виконання задньої назальної нейректомії може бути корисною додатковою процедурою, що дозволяє покращити ефективність короткострокового лікування симптомів та підвищити якість життя.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження вказують, що виконання задньої назальної нейректомії (ЗННЕ) дозволяє підвищити якість життя та ефективність лікування симптомів ХРСПН. Мета дослідження, проведеного Yash Mittal та співавт., полягала в оцінці ефективності виконання ЗННЕ у лікуванні пацієнтів з ХРСПН.

Всього до дослідження було включено 46 пацієнтів (по 23 пацієнти в експериментальній та контрольній групах). В експериментальній групі виконували ЗННЕ та ендоскопічну хірургічну операцію на навколоносових пазухах (ЕХОП), у контрольній групі виконували тільки ЕХОП. Оцінку зниження виразності симптомів та підвищення якості життя проводили через 1, 4, 12 та 24 тижні після виконання процедури.

При внутрішньогруповому аналізі була виявлена статистично значуща різниця оцінок (оцінки ендоскопії порожнини носа за шкалою Lund - Kennedy, індексу обмеження життєдіяльності внаслідок риносинуситу (RSDI) та оцінки за опитувальником оцінки результату хвороб носа та приносових пазух з 22 пунктів (SNOT)) після операції порівняно з оцінками до операції. При порівнянні груп дослідження було виявлено статистично значущу відмінність з точки зору покращення результатів лікування, тобто оцінки по опитувальнику SNOT-22 та індексу RSDI, через один та чотири тижні після операції.

Статистично значущих відмінностей між групами за показниками тривалості ускладнень/операцій не виявлено. Виконання ЗННЕ може допомогти у контролі симптомів та підвищення якості життя у пацієнтів з ХРСПН. Для більш точного визначення ефективності ЗННЕ у пацієнтів з ХРСПН необхідно проведення досліджень з більшою вибіркою та більш тривалим періодом спостереження.

Джерело:

European Archives of Oto-Rhino-Laryngology

Стаття:

Posterior nasal nerve neurectomy for the treatment of chronic rhinosinusitis with nasal polyposis: a randomized controlled trial

Автори:

Yash Mittal і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: