EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Встановлено потенційні біомаркери прогресування цукрового діабету 1-го типу у дітей

цукровий діабет 1 типу цукровий діабет 1 типу
цукровий діабет 1 типу цукровий діабет 1 типу

Що нового?

Виявлення біомаркерів прогресування захворювання дозволяє визначити основні механізми та отримати прогностичні дані для персоналізації лікування цукрового діабету 1-го типу (ЦД1) у дітей.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі BMJ Open Diabetes Research & Care, сукупна оцінка рівнів кількох біомаркерів не дозволяє визначити швидкість прогресування захворювання у дітей із вперше виявленим ЦД1, незважаючи на відмінності у рівнях окремих білків. Виражена відмінність була виявлена ​​лише щодо 1 маркера, рецептора для вірусів Коксакі групи B (CAR), експресія якого статистично значуще змінювалася з часом залежно від групи, демонструючи значне збільшення когорти швидкого прогресування. Тим не менш, на підставі рівнів деяких маркерів можна прогнозувати зниження рівня С-пептиду з метою визначення патогенезу ЦД1.

У нещодавно проведеному ретроспективному когортному дослідженні Per Lundkvist та співавт. вивчали біомаркери, що дозволяють прогнозувати швидке чи повільне прогресування вперше виявленого ЦД1 у дітей (осіб віком до 18 років).

У дослідження було включено 46 дітей із ЦД1 на момент постановки діагнозу. Учасників спостерігали до досягнення повної інсулінопенії (рівень С-пептиду > 0,03 нмоль/л). Учасників розділили на 3 групи:

• Група швидкого прогресування (n = 20) зі зниженням протягом 30 місяців

• Група повільного прогресування (n = 26)

• Контрольна група здорових добровольців (n = 45), що включала здорових дітей відповідної статі та віку

Для оцінки рівнів декількох біомаркерів на початку дослідження та в період подальшого спостереження використовували метод розширення близькості (PEA).

Відмінності у рівнях різних біомаркерів у групах швидкого та повільного прогресування та у здорових добровольців на початковому рівні наведено у таблиці 1.

Також з часом спостерігалася зміна рівнів 25 білків незалежно від групи. У групі швидкого прогресування експресія CAR поступово збільшувалася з часом. Щодо 81 білка були виявлені відмінності між дітьми з ЦД1 та дітьми з контрольної групи, проте за результатами аналізу основних компонентів відмінності між 3 групами були відсутні.

Джерело:

BMJ Open Diabetes Research & Care

Стаття:

Predictive biomarkers of rapidly developing insulin deficiency in children with type 1 diabetes

Автори:

Per Lundkvist і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: