EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективне полегшення симптомів хронічної люмбалгії при застосуванні комбінації прегабалін + агомелатин

Люмбалгія Люмбалгія
Люмбалгія Люмбалгія

Що нового?

Порівняно з комбінацією прегабалін+плацебо, комбінація агомелатин+прегабалін добре переносилася і була більш ефективною при лікуванні симптомів хронічної люмбалгії.

Згідно з результатами подвійного сліпого плацебо-контрольованого рандомізованого дослідження, комбінована терапія агомелатином та прегабаліном перевищує прегабалін + плацебо за ефективністю при лікуванні симптомів хронічної люмбалгії (ХЛ). У цьому дослідженні, проведеному Seyed Mani Mahdavi та співавт., порівнювали ефективність комбінацій прегабалін + плацебо і агомелатин + прегабалін при лікуванні ХЛ.

У рамках дослідження 46 пацієнтів без показань до хірургічного втручання рандомізували до групи А (прегабалін у дозі 75 мг, 2 р/добу + плацебо) та групу В (прегабалін у дозі 75 мг, 2 р/добу + агомелатин у дозі 25 мг, 1 р/добу на ніч). На 0-му, 4-му та 8-му тижні проводили аналіз результатів. Кінцевими точками дослідження були оцінки за перськими версіями наступних шкал та опитувальників: шкала впливу болю короткого опитувальника з оцінки болю (BPI), опитувальник з оцінки загального стану здоров'я з 28 пунктів (GHQ-28), короткий опитувальник з оцінки стану здоров'я з 36 пунктів (SF-36), госпітальна шкала тривоги та депресії (HADS), опитувальник функціональних порушень Роланда-Морріса (RMDQ).

В обох групах лікування спостерігалося статистично значуще поліпшення за всіма аналізованими параметрами на 4-му та 8-му тижні після лікування. У групі А середня оцінка GHQ-28 покращилася на 3,7 ± 1,22 бала, а в групі В — на 13,1 ± 4,71 бала. Ця зміна була клінічно значущою. Міжгрупових відмінностей щодо інших результатів виявлено не було. У пацієнтів не було значних побічних ефектів після терапії агомелатином, яка добре переносилася. Усі учасники проходили регулярні обстеження печінки протягом усього дослідження.

У жодного з пацієнтів не було зареєстровано серйозних небажаних явищ. Між двома групами лікування не спостерігалося статистично значущих відмінностей у частоті розвитку незначних побічних ефектів. У пацієнтів з ХЛ одночасне застосування прегабаліну та агомелатину не призводило до додаткового зниження оцінок інтенсивності болю порівняно з одночасним застосуванням прегабаліну та плацебо. Однак після отримання комбінованої терапії прегабаліном та агомелатином спостерігалося значне покращення загального стану здоров'я пацієнтів.

Джерело:

BMC Pharmacology and Toxicology

Стаття:

The effectiveness of Pregabalin with or without Agomelatine in the treatment of chronic low back pain: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial

Автори:

Seyed Mani Mahdavi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: