EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив застосування прегабаліну та дулоксетину на інтенсивність болю після тотального ендопротезування колінного суглоба

Тотальне ендопротезування колінного суглоба Тотальне ендопротезування колінного суглоба
Тотальне ендопротезування колінного суглоба Тотальне ендопротезування колінного суглоба

Що нового?

Периопераційне застосування прегабаліну та дулоксетину внутрішньо пов'язане з аналогічним зниженням болю та потреби в аналгетиках протягом 48 годин після тотального ендопротезування колінного суглоба.

Згідно з даними подвійного сліпого клінічного дослідження, протягом 48 годин після тотального ендопротезування колінного суглоба (ТЕКС) біль та потреба у застосуванні аналгетиків при периопераційному прийомі прегабаліну та дулоксетину всередину зменшувалися порівнянно, при цьому не впливаючи на рухливість колінного суглоба.

Метою дослідження було порівняння впливу прегабаліну та дулоксетину на лікування болю після ендопротезування колінного суглоба. В рамках дослідження 60 пацієнтів, яким було показано проведення ТЕКС під спінальною анестезією, рандомізували до групи А (прегабалін у дозі 75 мг), групи В (дулоксетин у дозі 30 мг) та групи С (плацебо).

Препарати вводили за 90 хвилин до операції через 12 і 24 години після операції. Також враховували оцінку індексу виразності остеоартрозу університетів Західного Онтаріо та Макмастера (WOMAC) через шість місяців після операції, час до першої вимоги анальгетика, прийом анальгетиків у післяопераційному періоді (парацетамол внутрішньовенно) та оцінку інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ).

Порівняно з групою плацебо, у групах А та В було зареєстровано статистично значуще зниження оцінки щодо ВАШ та прийому анальгетиків через 48 годин після ТЕКС. У групах А і В до першої вимоги знеболювального препарату було більш тривалим, ніж у групі С. Хоча відмінності були статистично значущими, найімовірніше, вони не мають клінічного значення. До і через 6 місяців після ендопротезування різниці між групами в оцінці WOMAC не було. Таким чином, прийом прегабаліну та дулоксетину при ТЕКС значно знижує оцінку інтенсивності післяопераційного болю та прийом аналгетиків.

Джерело:

Anesthesiology and Pain Medicine

Стаття:

Comparison of Perioperative Pregabalin and Duloxetine for Pain Management After Total Knee Arthroplasty: A Double-Blind Clinical Trial

Автори:

Farnad Imani і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: