EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Прегабалін перевершує сульфат магнію за показником ефективності профілактики реміфентаніл-індукованої гіпералгезії

анестезія анестезія
анестезія анестезія

Що нового?

У пацієнтів, які перенесли ринопластику, застосування прегабаліну перевищувало застосування сульфату магнію за показником ефективності профілактики реміфентаніл-індукованої гіпералгезії.

Результати проспективного рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження вказують, що у пацієнтів, введених в ході ринопластики в загальну анестезію за допомогою реміфентанілу, застосування прегабаліну в дозі 300 мг до операції перевершує інтраопераційне введення сульфату магнію у вигляді інфузії за показником ефективності профілактики реміфентаніл-індукованої гіпералгезії після операції. Мета дослідження, проведеного Seyed Mohammad Reza Hadavi та співавт., полягала у вивченні ефективності застосування прегабаліну та сульфату магнію у профілактиці розвитку післяопераційної гіпералгезії, індукованої реміфентанілом.

У дослідження було включено загалом 105 пацієнтів, яким було призначено ринопластику під загальною анестезією. Цих пацієнтів у порядку рандомізації розділили на три групи. До введення в загальну анестезію пацієнти групи А отримали прегабалін у дозі 300 мг. У периопераційному періоді цим пацієнтам також вводили фізіологічний розчин у вигляді інфузії. Пацієнтам із групи В вводили сульфат магнію внутрішньовенно в дозі 30 мг/кг протягом периопераційного періоду, а також до введення в анестезію вони отримали капсули з плацебо. Пацієнти групи С отримували капсули з плацебо до введення в анестезію і стандартний фізіологічний розчин внутрішньовенно в ході проведення операції.

Було проведено аналіз частоти розвитку післяопераційної нудоти та блювання (ПОНБ), оцінок виразності седації та інтенсивності болю. Порівняно з групою застосування прегабаліну, у пацієнтів із груп застосування сульфату магнію та плацебо середня оцінка інтенсивності болю за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) у післяопераційному періоді була вищою протягом періоду тривалістю до однієї доби після операції (див. рис. 1).

У пацієнтів із групи застосування прегабаліну порівняно з двома іншими групами дослідження середня загальна потреба в застосуванні морфіну через добу після операції була статистично значуще нижче. Також у пацієнтів із групи застосування прегабаліну розвиток ПОНБ був менш частим, ніж у групах застосування сульфату магнію та плацебо. Таким чином, застосування прегабаліну в дозі 300 мг у передопераційному періоді в рамках мультимодального підходу до знеболювання може забезпечити успішну профілактику розвитку не тільки реміфентаніл-індукованої гіпералгезії, але й ПОНБ у пацієнтів, які перенесли ринопластику.

Джерело:

Laryngoscope Investigative Otolaryngology

Стаття:

Comparison of Pregabalin with Magnesium sulfate in the prevention of Remifentanil-induced hyperalgesia in patients undergoing rhinoplasty: A randomized clinical trial

Автори:

Seyed Mohammad Reza Hadavi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: