EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Недостатнє отримання холіну з їжею при вагітності - поширена проблема

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Серед вагітних жінок у Німеччині було виявлено дефіцит отримання холіну з їжею, що викликає побоювання. Так, лише у 7% жінок споживання холіну відповідало рекомендованій нормі.

У ході опитування 516 вагітних у Німеччині було виявлено дефіцит споживання холіну в цій групі, що викликає побоювання. У ході дослідження було виявлено дефіцит отримання холіну з їжею, споживання якого відповідало рекомендованим нормам лише у 7% жінок. Останнім часом споживання холіну, найважливішої поживної речовини, необхідної для нормального перебігу різних процесів розвитку плода під час вагітності, стало предметом занепокоєння. Європейське агентство безпеки продуктів харчування (EFSA) рекомендує споживання 400 мг холіну на добу у дорослих. При цьому у вагітних споживання холіну має становити 480 мг на добу.

З метою вивчення проблеми нестачі холіну в раціоні вагітних у Німеччині було проведено дослідження у формі опитування за участю 516 жінок. З використанням онлайн-опитувальника дослідники оцінили загальне споживання холіну як з їжею, так і з харчовими добавками.

З 516 учасниць критеріям відбору відповідали 283 жінки, термін вагітності яких становив 13–41 тиждень, а вік — 19–45 років. Учасниць розділили на дві групи: 224 (79%) дотримувалися звичайного харчування із вживанням усіх груп продуктів, а 59 (21%) були вегетаріанками або веганками. Отримані результати були тривожними — медіана споживання холіну склала 260,4 (±141,4) мг на добу, що знаходиться нижче за рекомендовану норму. Побоювання викликає і той факт, що тільки у 7% учасниць споживання холіну було на достатньому для вагітних рівні.

Подальший аналіз дозволив виявити статистично значущу різницю між споживанням холіну жінками, які дотримуються стандартного харчування із вживанням всіх груп продуктів, і вегетаріанкам/веганками; у перших воно було вищим (медіана: 269,5 мг/добу і 205,2 мг/добу; p < 0,0001). З усіх вагітних, які взяли участь в опитуванні, лише 5% (13 із 283) повідомили про прийом харчових добавок із холіном. Проте навіть у цій підгрупі на добавки припадало лише 19% загального споживання холіну. Результати цього дослідження вказують на гостру потребу у покращенні споживання холіну вагітними, враховуючи його ключову роль у нормальному перебігу різних процесів під час вагітності.

Оскільки світова медична спільнота продовжує наголошувати на важливості правильного харчування під час вагітності, усунення дефіциту холіну є першорядним завданням для забезпечення благополуччя як матерів, так і їхніх майбутніх дітей. Результати цього дослідження свідчать про нагальну необхідність поліпшення споживання холіну під час вагітності для стимулювання важливих процесів розвитку. Дослідники та органи охорони здоров'я в даний час закликають до підвищення поінформованості, освіти і, при необхідності, проведення втручань для усунення цього дефіциту та збільшення споживання холіну вагітними.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Inadequate Choline Intake in Pregnant Women in Germany

Автори:

Merle Roeren і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: