EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність полегшення болю при передопераційному застосуванні нестероїдних протизапальних засобів при хірургічному втручанні на кульшовому суглобі

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Превентивне застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) є ефективним та безпечним варіантом лікування, що забезпечує післяопераційну аналгезію у пацієнтів із синдромом стегново-вертлужного зіткнення, які перенесли артроскопічну операцію на тазостегновому суглобі.

Результати багатоцентрового рандомізованого контрольованого дослідження свідчать, що, порівняно з післяопераційним призначенням, початок застосування НПЗП до артроскопічної операції на тазостегновому суглобі забезпечує короткочасне полегшення болю і підвищує задоволеність пацієнтів лікуванням, не призводячи при цьому до розвитку додаткових небажаних явищ.

Лікування післяопераційного болю має ключове значення при проведенні хірургічних операцій на кульшовому суглобі. У дослідженні взяли участь 204 пацієнти з синдромом стегново-вертлужного зіткнення, яким було показано втручання на тазостегновому суглобі. Дані цих пацієнтів використовували для вивчення впливу превентивного застосування нестероїдних протизапальних засобів на ефективність післяопераційної аналгезії. Пацієнти пройшли рандомізацію для включення до однієї з двох груп: передопераційного (N = 103) або післяопераційного (N = 101) застосування нестероїдних протизапальних засобів. Пацієнти з групи передопераційного застосування НПЗП отримували відповідний препарат протягом доби до операції та до 7-го дня після операції. Пацієнти з групи післяопераційного застосування НПЗП отримували відповідний препарат, починаючи з 12-ї години після втручання і до 7-го дня після нього.

Порівняно з групою післяопераційного застосування нестероїдних протизапальних засобів, у пацієнтів із групи передопераційного застосування цих препаратів інтенсивність болю в спокої була нижчою в 1-й та 2-й дні, а інтенсивність болю в русі – у 1-й, 2-й та 3-й дні; оцінки інтенсивності болю в інших часових точках не відрізнялися. Порівняно з групою післяопераційного застосування НПЗП, у пацієнтів із групи передопераційного застосування цих препаратів задоволеність лікуванням у 1-й та 3-й день була вищою, проте на 7-й день після операції задоволеність лікуванням у групах дослідження не відрізнялася. Порівняно з групою післяопераційного застосування НПЗП, у пацієнтів із групи передопераційного застосування цих препаратів обсяг прийому петидину в 3-й та 7-й день був нижчим. На 7-й день і через 1 і 3 місяці оцінки кульшового суглоба за шкалою Харріса (Harris) у групах дослідження були зіставні. Частота розвитку небажаних явищ у групах дослідження статистично значуще не відрізнялася.

Крім того, результати аналізу в підгрупах свідчили про відсутність впливу на інтенсивність болю типу застосовуваного НПЗП в обох групах дослідження. Таким чином, в рамках лікування болю початок застосування нестероїдних протизапальних засобів у передопераційному періоді може принести користь особам, яким показана артроскопічна операція на кульшовому суглобі.

Джерело:

The Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics

Стаття:

Efficacy and safety of preoperative versus postoperative NSAIDs on pain relief in patients undergoing hip arthroscopy surgery: A multicentre, randomized, controlled trial

Автори:

Wei Zhang MM і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: