EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив передопераційного харчування на зниження ризику зараження при хірургічному лікуванні хвороби Крона

хвороба Крона хвороба Крона
хвороба Крона хвороба Крона

Що нового?

Передопераційне виключно ентеральне харчування знижує ризик інфекцій шкіри, м'яких тканин та внутрішньочеревних інфекцій у пацієнтів із хворобою Крона, яким показано хірургічне втручання.

Згідно з результатами дослідження, передопераційне виключно ентеральне харчування (ВЕХ) корелювало з нижчою частотою інфекцій шкіри та м'яких тканин, а також внутрішньочеревних інфекцій у пацієнтів з діагностованою хворобою Крона, яким була запланована операція з резекції кишечника. Мета проведення даного метааналізу полягала в точній оцінці кореляції між передопераційним ВЕХ та повним парентеральним харчуванням (ППХ) та результатами хірургічного втручання у пацієнтів із хворобою Крона.

Розширений пошук порівняльних досліджень щодо оцінки впливу передопераційної нутритивної підтримки на післяопераційні результати у пацієнтів із хворобою Крона, які перенесли операцію, проводили в таких базах даних, як Scopus, Embase та PubMed. Для об'єднаних оцінок різниці ризиків використовували моделювання випадкових ефектів. Оцінку гетерогенності проводили з використанням показника I2.

Загалом 14 нерандомізованих когортних досліджень відповідали критеріям включення для аналізу ВЕХ. Об'єднані дані цих досліджень (874 учасники, яким проводили ВЕХ, та 1044 учасники контрольної групи) свідчили про 2,1-кратне зниження відносного ризику внутрішньочеревних септичних ускладнень у групах учасників, які отримували ВЕХ до операції (відносний ризик 0,47, 95 % довірчий інтервал) (ДІ) 0,35-0,63, I2 = 0,0%).

Крім того, об'єднані дані дев'яти досліджень (638 пацієнтів, які отримували ВЕХ, та 819 пацієнтів контрольної групи) свідчили про 1,6-кратне зниження шансів розвитку інфекції шкіри та м'яких тканин (відносний ризик 0,63; 95 % ДІ 0,42–0,94, I2 = 42,7%). Статистично значущих відмінностей щодо обсягу операційної крововтрати, довжини кишечника після резекції чи тривалості операції не спостерігалося. Згідно з результатами дев'яти досліджень, присвячених ППХ, статистично значущі відмінності в інфекційних наслідках були відсутні.

Передопераційна оптимізація харчування з використанням ВЕХ була пов'язана зі зниженням ризику інфекційних ускладнень у пацієнтів із хворобою Крона. Таким чином, для оптимізації наслідків у пацієнтів із хворобою Крона, яким показано хірургічне втручання на кишечнику, слід розглядати можливість проведення передопераційної нутритивної підтримки за допомогою ВЕХ.

Джерело:

Inflammatory Bowel Diseases

Стаття:

Preoperative Exclusive Enteral Nutrition Is Associated With Reduced Skin and Soft Tissue and Intra-abdominal Infections in Patients With Crohn’s Disease Undergoing Intestinal Surgery: Results from a Meta-Analysis

Автори:

Lev Krasnovsky і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: