EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу терапії пробіотиками на наслідки алергічного риніту у дітей

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Застосування пробіотиків у дітей з алергічним ринітом забезпечує зниження показників за шкалою загальної оцінки назальних симптомів (TNSS), покращує якість життя та підвищує частоту ремісії назальних симптомів.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, завдяки регулюванню функції імунної системи та зменшенню споживання протиалергічних препаратів терапія пробіотиками забезпечує більш сприятливі результати лікування алергічного риніту (АР) у дітей. У дослідженні Xia Wang та співавт. оцінювали ефективність та безпеку застосування пробіотиків у лікуванні АР у дітей.

Пошук публікацій виконували за 6 базами даних та 26 дослідженнями, в яких оцінювали результати АР у дітей залежно від застосування пробіотиків. Для визначення методологічної якості досліджень використовували Кокрейнівське програмне забезпечення для розрахунку ризику систематичної помилки. У ході аналізу провели вилучення та оцінку даних за відповідними кінцевими точками.

Встановили, що терапія пробіотиками призводить до зменшення показників за шкалою загальної оцінки назальних симптомів (TNSS) при зваженій різниці середніх (ЗРС) −2,58, зменшення сукупного бала за шкалою опитувальника для оцінки якості життя у дітей з ринокон'юнктивітом (PRQLQ) при ЗРС для частоти виникнення симптомів та ступеня їх впливу на життя пацієнтів −9,51 та −9,27 відповідно, а також до підвищення частоти ремісії назальних симптомів при відношенні ризиків (ВР) 1,21.

Крім того, терапія пробіотиками призводила до виразного підвищення рівня інтерферону-γ у сироватці крові (ЗРС: 9,08 нг/л) та рівня інтерлейкіну (ІЛ)-10 у сироватці крові (ЗРС: 7,82 пг/мл), а також до статистично значущого зниження рівня ІЛ-4 (ЗРС: −13,86 нг/л), ІЛ-17 (−5,41 пг/мл) та ІЛ-6 (ЗРС: −13,70 пг/мл) у сироватці крові.

При застосуванні пробіотиків у дітей з АР відзначалося зниження частоти застосування цетиризину (ЗРС −2,88 дня).

Про розвиток небажаних явищ, пов'язаних із застосуванням пробіотиків, не повідомлялося. Таким чином, терапія пробіотиками може частково покращити наслідки АР у дітей без розвитку явних побічних ефектів.

Джерело:

International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology

Стаття:

Effectiveness and safety of probiotic therapy for pediatric allergic rhinitis management: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Xia Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: