EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Прокінетики для лікування функціональної диспепсії у дорослих: розуміння ефективності та безпеки

Функціональна диспепсія Функціональна диспепсія
Функціональна диспепсія Функціональна диспепсія

Що нового?

Порівняно з іншими прокінетиками цинітаприд може демонструвати більш високу ефективність у лікуванні функціональної диспепсії, при цьому потенційно знижуючи ймовірність загальних небажаних явищ.

У недавньому систематичному огляді і мережевому метааналізі, присвяченому лікуванню функціональної диспепсії, дослідники оцінили ефективність та безпеку прокінетиків. Функціональна диспепсія характеризується постійним дискомфортом у верхній частині живота, та вже давно є проблемою для ефективного лікування. Попередні метааналізи вивчали застосування прокінетиків, але ситуація змінилася завдяки новим дослідженням та появі цинітаприду як нового прокінетичного засобу.

Дослідники прагнули вивчити ефективність та безпеку прокінетиків при функціональній диспепсії. Дослідницька група провела ретельний пошук досліджень, що охоплював бази даних Web of Science, Cochrane library, EMBASE та PubMed. Акцент був зроблений на рандомізованих контрольованих дослідженнях (РКД) за участю дорослих пацієнтів із функціональною диспепсією. Ключовою кінцевою точкою був загальний показник ефективності, небажані явища реєстрували як вторинну кінцеву точку.

Мета-аналіз байєсівської мережі з використанням програмного забезпечення R дозволив провести всебічну оцінку. Загалом у аналіз було включено 28 досліджень. Цинітаприд (OR: 1,62) показав ефективність, яку можна порівняти з метоклопрамідом. Мережевий метааналіз показав, що цинітаприд перевершує мозаприд (OR: 2,18) та плацебо (OR: 3,52) за загальним показником ефективності. Крім того, цинітаприд продемонстрував менший ризик загальних небажаних явищ у порівнянні з домперидоном. Цікаво, що не було виявлено суттєвої різниці в ризиках небажаних явищ, пов'язаних з різними прокінетиками. Отримані результати свідчать, що цинітаприд показав підвищену ефективність в лікуванні функціональної диспепсії порівняно з іншими прокінетиками.

Важливо, що потенціал цинітаприду в зниженні ризику небажаних явищ додає ще один рівень його привабливості. Однак дослідники наголошують на необхідності подальших досліджень з використанням стандартизованих визначень або перевірених інструментів для вимірювання загального показника ефективності.

Джерело:

BMC Gastroenterology

Стаття:

Prokinetics for the treatment of functional dyspepsia: an updated systematic review and network meta-analysis

Автори:

Qingqing Qi et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: