EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка зменшення обсягу застосування опіоїдів після кесаревого розтину на фоні тривалого лікування кеторолаком

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

У пацієнток, які перенесли кесарів розтин, введення шести доз кеторолаку забезпечує статистично значуще зменшення обсягу застосування опіоїдів.

Результати одноцентрового рандомізованого подвійного сліпого дослідження вказують на те, що більш тривале лікування кеторолаком забезпечує статистично значуще зменшення обсягу застосування опіоїдів у міліграмовому еквіваленті морфіну (MME) після кесаревого розтину. Мета цього дослідження полягала у визначенні того, чи дозволяє більш тривале лікування кеторолаком за відповідною схемою ефективно зменшувати обсяг застосування опіоїдів після кесаревого розтину.

У дослідження були включені пацієнтки без артеріальної гіпертензії, яким було показано кесарів розтин під нейроаксіальною анестезією. Після операції всім пацієнткам вводили дві дози кеторолаку по 30 мг внутрішньовенно. Потім виконували їх рандомізацію до групи введення ще 4 доз кеторолаку по 30 мг внутрішньовенно або до групи застосування плацебо кожні 6 годин.

Всі пацієнтки, включені в дослідження, отримували опіоїди та ацетамінофен на вимогу. Основною кінцевою точкою був сукупний обсяг застосування опіоїдів у MME протягом перших 72 годин після операції. Додатковими кінцевими точками були кількість пацієнток, які не отримували опіоїди після операції, задоволеність стаціонарним доглядом та лікуванням болю у післяопераційному періоді, зміна показників креатиніну та гематокриту у післяопераційному періоді та оцінка інтенсивності післяопераційного болю. У кожну групу було заплановано включити 74 пацієнтки (n=148).

У скринінгу брало участь 245 пацієнток, із них рандомізацію в рамках дослідження пройшли 148 пацієнток (по 74 у кожну групу). Характеристики пацієнток у групах дослідження були зіставними. У порівнянні з групою плацебо (медіана 60,0 ММЕ; міжквартильний розмах (МКР) 30,0-112,5), при більш тривалому лікуванні кеторолаком було виявлено статистично значуще зменшення обсягу застосування опіоїдів у MME після кесаревого розтину (медіана 30,0 ММЕ; МКР 0,0-67,5).

Крім того, у пацієнток, які отримували кеторолак протягом більш тривалого часу, була нижчою ймовірність оцінки інтенсивності болю вище 3 балів (з 10). У порівнянні з плацебо більш тривале лікування кеторолаком не призводило до більш виразного зниження гематокриту в 1-й післяопераційний день. У порівнянні з плацебо, у групі більш тривалого застосування кеторолаку відхилення вмісту креатиніну в сироватці крові від норми в 1-й та 2-й післяопераційні дні були менш виразними (підвищення на 1,6% порівняно з 5,1%).

Ступінь задоволеності стаціонарним лікуванням болю та післяопераційним доглядом у пацієнток з обох груп був порівнянним. Таким чином, застосування шести доз кеторолаку за відповідною схемою дозволяє ефективно зменшувати обсяг застосування опіоїдів після кесаревого розтину.

Джерело:

American Journal of Obstetrics & Gynecology

Стаття:

Opioid use after cesarean with and without scheduled Ketorolac administration: a randomized control trial

Автори:

Jean C. Hostage і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: