EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування ополіскувача для ротової порожнини з прополісом (5 %) у лікуванні гінгівіту

гінгівіт гінгівіт
гінгівіт гінгівіт

Що нового?

Застосування ополіскувача для ротової порожнини з прополісом ефективно сприяє зміцненню здоров'я порожнини рота, допомагаючи в лікуванні гінгівіту (захворювання ясен) і нальоту на зубах.

Прополіс, смолоподібна речовина, що виробляється бджолами, є добре відомим протизапальним, антибактеріальним та протигрибковим засобом, який широко досліджують на предмет його потенційної користі при гінгівіті та пародонтиті. Вже доведено ефективність зубної пасти з прополісом у зниженні запалення ясен у осіб із ущелинами порожнини рота та зубними протезами.

Мета даного рандомізованого контрольованого клінічного дослідження, яке провели Shilpa Gunjal і співавт., полягала в порівнянні ефективності ополіскувача для ротової порожнини, що містить прополіс, з ополіскувачем для порожнини рота, що містить хлоргексидин, у зменшенні зубного нальоту і зниженні виразності гінгівіту. У цьому дослідженні взяли участь 45 мешканців Малайзії з хронічним генералізованим гінгівітом. Учасників рандомізували в одну з трьох груп: групу A (ополіскувач для порожнини рота з 5 % прополісу), групу B (ополіскувач для порожнини рота з 0,12 % хлоргексидину) та групу C (ополіскувач для порожнини рота плацебо). Усім пацієнтам запропонували чистити зуби зубною пастою Colgate після ранкового прийому їжі та після вечері (дворазове чищення). Стан ясен та рівень зубного нальоту оцінювали з використанням індексу зубного нальоту та ясенного індексу на вихідному рівні та через 21 день.

Дослідження було поділено на три фази, кожна тривалістю 21 день з 15-денним періодом вимивання між фазами. Не було значних відмінностей між групами в оцінках на початковому рівні. Однак до 21 дня були відзначені значні поліпшення. У учасників групи ополіскувача з прополісом знизилися оцінки щодо індексу зубного нальоту та ясенного індексу більш виражено порівняно з двома іншими групами.

Джерело:

BMC Complementary Medicine and Therapies

Стаття:

Comparative effectiveness of Propolis with chlorhexidine mouthwash on gingivitis – a randomized controlled clinical study

Автори:

Shilpa Gunjal та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: