EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняння ефективності та безпеки виконання спінальної та загальної анестезії при кесаревому розтині

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

При кесаревому розтині виконання спінальної анестезії забезпечувало більш сприятливі наслідки з погляду на здоров'я матерів та стану новонароджених порівняно із загальною анестезією.

Результати проспективного дослідження, проведеного на базі стаціонару, вказують на те, що у вагітних, які перенесли плановий кесарів розтин, виконання спінальної анестезії забезпечує більш сприятливі результати з точки зору здоров'я матерів та оцінки за шкалою Апгар (показник стану новонароджених). Метою цього дослідження була оцінка виконання загальної анестезії порівняно зі спінальною анестезією з точки зору неонатальних наслідків у 40 вагітних, які перенесли кесарів розтин.

Учасниці пройшли рандомізацію для включення до групи виконання операції під загальною анестезією (група загальної анестезії) або групи виконання операції під спінальною анестезією (група спінальної анестезії). В обох групах реєстрували дані про акушерські (стан здоров'я матері) та неонатальні результати. Отримали зразки крові учасниць до і після проведення операції. Їх досліджували за декількома показниками, такими як загальна кількість лейкоцитів, концентрація гемоглобіну, число тромбоцитів, число еритроцитів та гематокрит.

Значення індексу маси тіла у групах загальної та спінальної анестезії були порівнянними. У групі загальної анестезії після проведення операції статистично значуще знизилися концентрація гемоглобіну, показники гемограми і відсотковий показник гематокриту в порівнянні зі значеннями до операції. Такі результати було отримано й у групі спінальної анестезії. У післяопераційному періоді у групі спінальної анестезії було виявлено статистично значуще зниження кількості тромбоцитів, концентрації гемоглобіну, числа еритроцитів та гематокриту порівняно з групою загальної анестезії.

У післяопераційному періоді у групі спінальної анестезії також спостерігалося статистично незначне підвищення систолічного артеріального тиску та зниження діастолічного артеріального тиску порівняно із групою загальної анестезії. Маса тіла у новонароджених від матерів із групи спінальної анестезії була більшою, порівняно з групою загальної анестезії. У порівнянні з групою загальної анестезії, оцінки за шкалою Апгар у новонароджених матерів з групи спінальної анестезії як через одну, так і через п'ять хвилин після народження були вищими. Таким чином, виконання спінальної анестезії дозволяє забезпечити покращення результатів з погляду на здоров'я матерів та стану новонароджених.

Джерело:

World Bulletin of Public Health

Стаття:

COMPARISON BETWEEN SPINAL ANESTHESIA AND GENERAL ANESTHESIA FOR THE CAESAREAN SECTION: A PROSPECTIVE STUDY

Автори:

HATAM FAAWY GHADHBAN і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: