Підвищене споживання білка прискорює зрощування хребців та відновлення після спондилодезу.
Згідно з результатами рандомізованого подвійного сліпого клінічного дослідження, опублікованими в журналі Clinical Spine Surgery, у пацієнтів, які перенесли задній спондилодез, додатковий прийом білка дозволяє знизити інтенсивність болю та прискорити відновлення та зрощування хребців. Мета дослідження, проведеного Razieh Khalooeifard та співавт., полягала в оцінці впливу додаткового прийому білка на фактори загоєння та зрощування.
Учасників рандомізували в (i) основну групу на отримання 1,2 г білка та додатково 36 г лактопротеїну та (ii) контрольну групу на отримання аналогічної дієти, але з крохмалем як плацебо, протягом 48 годин до операції та 1 місяця після неї. У основній групі частота зрощення хребців була статистично значно вище, ніж у контрольній групі.
У основній групі інтенсивність болю і частота розвитку інфекції у ділянці оперативного втручання були статистично значуще нижчими. Крім того, швидкість загоєння ран в основній групі була статистично значуще вищою. В основній групі спостерігалося збільшення рівнів лужної фосфатази, загального білка, альбуміну та інсуліноподібного фактора росту-1 у сироватці крові порівняно з контрольною групою.
Частота зниження рівня високочутливого С-реактивного білка у сироватці крові була вищою в основній групі порівняно з контрольною групою. Таким чином, додатковий прийом білка є ефективним у пацієнтів, яким показано проведення заднього спондилодезу.
Clinical Spine Surgery
Protein Supplement and Enhanced Recovery After Posterior Spine Fusion Surgery: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Trial
Razieh Khalooeifard і співавт.
Коментарі (0)