EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу психологічних чинників зниження маси тіла, зокрема у разі стрибків ваги

ожиріння ожиріння
ожиріння ожиріння

Що нового?

Працюючи з психологічним стресом слід звернути увагу на зміну харчової поведінки для зниження маси тіла. Це особливо актуально для осіб, які в минулому відзначали стрибки ваги (так званий «ефект йо-йо»), для запобігання повторному набору ваги.

Існує складний взаємозв'язок між психологічним стресом, харчовою поведінкою і підтримкою маси тіла, головним чином у осіб із стрибками ваги в анамнезі — явища, при якому відбуваються цикли втрати і набору маси тіла, що повторюються.

У рамках боротьби з ожирінням у дослідження, проведене Wanyang Li та співавт., включили 153 амбулаторних пацієнтів, які дотримуються комплексної програми: дієти та фізичних вправ. Завдяки ретельній оцінці психологічного стресу, апетиту, харчової поведінки та антропометричних показників вдалося виявити основні механізми, що впливають на зниження маси тіла.

Результати дослідження, опубліковані у журналі BMC Public Health, доводять, що психологічні фактори значно впливають на успіх зниження маси тіла, особливо в осіб із стрибками ваги у минулому. Згідно з моделлю структурних рівнянь дослідження, пряма кореляція між психологічним статусом та результатами зниження маси тіла спостерігалася як через 3, так і через 6 місяців.

Харчова поведінка визнана ключовим медіатором у процесі зниження/набору маси тіла. Психологічний стрес позитивно впливав на зміну маси тіла, при цьому харчова поведінка стала частковим медіатором зниження ваги через 3 місяці спостереження. З іншого боку, апетит виявився ще одним важливим фактором, який безпосередньо впливає на харчову поведінку протягом усього періоду спостереження.

Джерело:

BMC Public Health

Стаття:

The relationship between psychological distress and weight maintenance in weight cycling: mediating role of eating behavior

Автори:

Wanyang Li та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: