EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Порівняльна ефективність рамосетрону та ондансетрону в лікуванні ПОНБ після лапароскопічних операцій

ПОНБ ПОНБ
ПОНБ ПОНБ

Що нового?

У пацієнток, яким показана лапароскопічна гінекологічна операція, терапія рамосетроном та ондансетроном характеризується порівнянною ефективністю щодо зниження частоти розвитку ПОНБ.

Згідно з результатами недавнього дослідження, терапія рамосетроном та ондансетроном характеризується порівнянною ефективністю з точки зору зменшення частоти розвитку післяопераційної нудоти та блювання (ПОНБ), зниження ступеня тяжкості епізодів та підвищення задоволеності пацієнтів профілактикою ПОНБ протягом 24 годин після операції. Мета рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Sashmita Das та співавт., полягала в оцінці ефективності терапії рамосетроном та ондансетроном для профілактики ПОНБ після лапароскопічних операцій.

У дослідження було включено 100 пацієнток, яким було показано лапароскопічну гінекологічну операцію. Пацієнток розділили на 2 групи (група Р та група O) по 50 пацієнток у кожній. У цьому подвійному сліпому проспективному інтервенційному дослідженні пацієнтки групи Р за 30 хвилин до закінчення втручання отримували рамостерон у дозі 0,3 мг, а пацієнтки групи O — ондансетрон у дозі 8 мг. Пацієнток обстежили в інтервалах 0-2, 2-6, 6-12 та 12-24 години після операції.

Основною кінцевою точкою було порівняння ефективності застосування ондансетрону та рамосетрону в одноразовій дозі 8 та 0,3 мг відповідно для запобігання розвитку ПОНБ після загальної анестезії під час лапароскопічної операції. Додаткові кінцеві точки включали час розвитку першого епізоду ПОНБ, необхідність невідкладного застосування протиблювотних препаратів, рівень задоволеності пацієнта та розвиток будь-яких небажаних явищ.

У перші 24 години після операції значної різниці між групами O та Р з погляду зниження частоти розвитку ПОНБ не спостерігалося. Загальна частота розвитку ПОНБ склала 51% у ранньому післяопераційному періоді (0-6 годин) та 13% у пізньому післяопераційному періоді (6-24 години). Пацієнткам у групі O частіше були потрібні протиблювотні засоби як невідкладна терапія порівняно з пацієнтками у групі Р, але відмінності не були статистично значущими. Оцінки задоволеності пацієнток у двох групах були порівнянні.

Найчастішим небажаним явищем був головний біль, зареєстрований у 9% пацієнток. Таким чином, було зроблено висновок про те, що протиблювотні препарати рамосетрон та ондансетрон характеризуються порівнянною ефективністю для профілактики ПОНБ.

Джерело:

Cureus

Стаття:

A Randomised Controlled Trial to Compare the Effect of Ramosetron and Ondansetron in Prevention of Postoperative Nausea and Vomiting in Patients Undergoing Laparoscopic Gynaecological Procedures

Автори:

Sashmita Das і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: