EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Користь вітаміну С для вагітних жінок, що палять, та їхніх дітей

куріння під час вагітності куріння під час вагітності
куріння під час вагітності куріння під час вагітності

Що нового?

Метилювання ДНК в епітеліальних клітинах нижніх дихальних шляхів може опосередковувати вплив вітаміну С на функцію легень у дітей жінок, що палять, що вказує на потенційний механістичний зв'язок між застосуванням вітаміну С та здоров'ям дихальних шляхів.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Clinical Epigenetics, були зроблені важливі висновки про вплив застосування вітаміну С на здоров'я легень дітей жінок, що палять.

Мета дослідження, проведеного Lyndsey E. Shorey-Kendrick та співавт. на підставі результатів попередніх досліджень застосування вітаміну С та впливу куріння під час вагітності полягала у визначенні того, чи пов'язано метилювання ДНК клітин букального епітелію із щоденним споживанням вітаміну С у дозі 500 мг та станом органів дихання (наприклад, функцією легень та частотою розвитку свистячого дихання) у дітей віком до 5 років.

У ході дослідження епігеномних асоціацій за участю 158 осіб (78 у групі застосування вітаміну С та 80 у групі застосування плацебо) було отримано переконливі докази зв'язку споживання вітаміну С з покращенням функції легень та зниженням частоти розвитку свистячого дихання у дітей. У дітей раннього віку покращення функції легень було тісно пов'язане з метилюванням ДНК.

Споживання вітаміну С призвело до статистично значущих відмінностей у патернах метилювання ДНК: було виявлено 457 диференціально метильованих CpG-сайтів (DMC) та 53 диференційно метильованих ділянки (DMR). Також було встановлено статистично значущий зв'язок між функцією легень, що вимірюється за швидкістю форсованого видиху при рівні ФЖЄЛ від 25 до 75 %, і характерними патернами метилювання ДНК.

Дослідники також встановили, що ознаки метилювання ДНК клітин букального епітелію, пов'язані із застосуванням вітаміну С та покращенням функції легень, переважно зберігаються після передпологового періоду. Це свідчить про те, що користь застосування вітаміну С під час вагітності поширюється не тільки на період дитинства, а й на дитячий вік (до 5 років).

Таким чином, результати цього дослідження свідчать про функціональну значущість цих сигнатур метилювання, оскільки було виявлено, що вони включають локуси, пов'язані з вітаміном С.

Джерело:

Clinical Epigenetics

Стаття:

Improvements in lung function following vitamin C supplementation to pregnant smokers are associated with buccal DNA methylation at 5 years of age

Автори:

Lyndsey E. Shorey-Kendrick і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: