EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка зв'язку між застосуванням марихуани в медичних цілях та поліпрагмазією в умовах реальної клінічної практики

біль біль
біль біль

Що нового?

При застосуванні з медичною метою марихуана, як правило, добре переноситься і може сприяти зменшенню кількості одночасно застосовуваних лікарських препаратів.

Згідно з результатами дослідження в умовах реальної клінічної практики, при медичному застосуванні в різних дозах марихуана добре переноситься, і її застосування було пов'язане з поступовим суттєвим скороченням кількості застосовуваних лікарських препаратів (зниження ступеня поліпрагмазії). У цьому дослідженні в динаміці оцінювали зв'язок між медичним застосуванням марихуани та ступенем поліпрагмазії, а також безпеку тривалого застосування марихуани.

Дані були отримані в мережі семи клінік Emerald Clinics в Австралії. Дані про застосування антидепресантів, бензодіазепінів, нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), опіоїдів, а також загальну кількість призначень були згруповані в категорію «лікарські препарати». На кожному візиті реєстрували побічні ефекти, які згодом розподіляли за категоріями залежно від кращого терміну та системно-органного класу згідно з Медичним словником для регуляторної діяльності (MedDRA).

Усього до дослідження було включено 535 пацієнтів. У більшості випадків каннабідіол і дельта-9-тетрагідроканнабінол (ТГК) приймали внутрішньо у дозі 15 мг на добу. Протягом року після початку прийому медичної марихуани кількість застосовуваних пацієнтами лікарських препаратів загалом зменшувалася. Відзначалося суттєве скорочення обсягу застосування нестероїдних протизапальних засобів, бензодіазепінів та антидепресантів. Число призначень опіоїдних препаратів до кінця року не відрізнялося від показника на початку дослідження.

У ході дослідження медичне застосування марихуани припинили лише 6% пацієнтів. Загалом у аналізований період було зареєстровано 600 небажаних явищ у 310 пацієнтів, причому у 97 % випадків вони були легкого ступеня тяжкості. Згідно з представленими спостереженнями, які узгоджуються з даними, раніше опублікованими в літературі, при застосуванні з медичною метою марихуана має сприятливий профіль безпеки і може сприяти скороченню кількості одночасно застосовуваних лікарських препаратів. Проте у зв'язку з обмеженнями дослідження встановити причинно-наслідковий зв'язок між зниженням ступеня поліпрагмазії, що спостерігається, і застосуванням медичної марихуани неможливо. Отримані дані свідчать необхідність проведення додаткових рандомізованих досліджень.

Джерело:

International Journal of Clinical Practice

Стаття:

Longitudinal Relationship between the Introduction of Medicinal Cannabis and Polypharmacy: An Australian Real-World Evidence Study

Автори:

Maja Kalaba і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: