EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ребаміпід ефективно покращує симптоми та кишковий бар'єр при Д-СПК-ФД

Синдром подразненого кишечника Синдром подразненого кишечника
Синдром подразненого кишечника Синдром подразненого кишечника

Що нового?

У людей, які страждають на синдром подразненого кишечника та функціональну диспепсію, застосування ребаміпіду пов'язане з поліпшенням стану кишкового бар'єру та супутніх симптомів.

У недавньому дослідженні ребаміпід підвищив цілісність кишкового бар'єру у людей, які страждають на діарейний варіант синдрому подразненого кишечника і функціональну диспепсію (Д-СПК-ФД), тим самим забезпечивши зниження пошкодження ентероцитів і запалення, при тому, що ефект був порівняний або перевершував ефект тримебутина. Дослідники прагнули оцінити вплив ребаміпіду на тяжкість симптомів, функцію та склад кишкової мікробіоти, а також стан кишкового бар'єру при Д-СПК-ФД.

У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні 60 пацієнтів були випадково розподілені для прийому тримебутину, комбінації тримебутин + ребаміпід або тільки ребаміпіду протягом 2-місячного періоду. Оцінка стану кишкового бар'єру, функції (вміст коротколанцюгових жирних кислот у калі) та складу (секвенування гена 16S рРНК) кишкової мікробіоти, загального самопочуття (коротке опитування з 36 пунктів [SF-36]) та інтенсивності симптомів з боку травного тракту (оцінка симптомів з боку шлунково-кишкового тракту та шкали 7×7) проводилися на початку та після завершення дослідження.

Тяжкість більшості симптомів з боку травної системи знизилася як у групі ребаміпіду, так і в групі тримебутин + ребаміпід, що можна порівняти з групою тримебутину. Зменшення еозинофільної інфільтрації у сигмоподібній кишці, а також лімфоцитарної інфільтрації у дванадцятипалій кишці та сигмоподібній кишці було відзначено у групах ребаміпіду та тримебутин + ребаміпід, але не у групі тримебутину. Рівень зонуліну в сироватці крові був суттєво знижений лише у групі ребаміпіду.

Зменшення інфільтрації у сигмоподібній кишці було пов'язане з покращенням консистенції випорожнень та зменшенням інтенсивності відчуття неадекватного спорожнення кишечника. З іншого боку, зниження внутрішньоепітеліальної лімфоцитарної інфільтрації у дванадцятипалій кишці було пов'язане зі зниженням метеоризму та інтенсивності бурчання. Отримані результати наголошують на позитивному впливі ребаміпіду як на здоров'я кишкового бар'єру, так і на полегшення симптомів при Д-СПК-ФД, демонструючи ефект, що не поступається тримебутину.

Джерело:

Journal of Clinical Medicine

Стаття:

Effect of Rebamipide on the Intestinal Barrier, Gut Microbiota Structure and Function, and Symptom Severity Associated with Irritable Bowel Syndrome and Functional Dyspepsia Overlap: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Aleksandra Kovaleva et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: