EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Недавнє дослідження доводить безпеку та ефективність вакцини проти оперізуючого герпесу при вовчаку

системний червоний вовчак системний червоний вовчак
системний червоний вовчак системний червоний вовчак

Що нового?

Індивідуальні підходи до вакцинації можуть бути корисні пацієнтам з ослабленим імунітетом, таким як пацієнти з системним червоним вовчаком, оскільки вони підвищують гуморальний та клітинний імунітет та знижують ризик розвитку інфекційних ускладнень.

Згідно з результатами рандомізованого дослідження, проведеного в лікарні Сеульського національного університету, при застосуванні у пацієнтів із системним червоним вовчаком (СЧВ) ад'ювантна субодинична вакцина проти оперізуючого герпесу має високу ефективність та безпеку.

До дослідження, результати якого були опубліковані в журналі The Lancet-Rheumatology, були включені пацієнти (у віці ≥19 років) з клінічно стабільною СЧВ, які раніше отримували імунодепресанти (протягом більше 4 тижнів). Учасникам вводили дві дози вакцини або виконували внутрішньом'язову ін'єкцію плацебо на 0-му та 8-му тижні. Імунну відповідь оцінювали у кількох часових точках протягом року.

Рівні антитіл до глікопротеїну Е та специфічна для глікопротеїну Е клітинно-опосередкована відповідь на вакцину оцінювали на початку дослідження, а також на 8-му тижні після введення першої дози та у різних часових точках (4, 26 та 52 тижні) після введення другої дози. Крім того, у дослідженні аналізували реактогенність поряд з активністю СЧВ. Основна мета полягала у визначенні частки пацієнтів, у яких спостерігалася позитивна гуморальна відповідь на вакцину через чотири тижні після введення другої дози.

Ключові результати дослідження

  • Стійка імунна відповідь: виражена гуморальна імунна відповідь через чотири тижні після введення другої дози спостерігалася у 98% вакцинованих пацієнтів із СЧВ, при цьому в групі плацебо такі пацієнти були відсутні.
  • Реакції у місці ін'єкції: спостерігалися у 42 пацієнтів у групі вакцини порівняно з 2 пацієнтами у групі плацебо.
  • Лихоманка: відмічена у 10 пацієнтів, яким вводили вакцину, і в жодного з пацієнтів, які отримували плацебо.
  • Стомлюваність: відзначено у 26 пацієнтів у групі вакцинації порівняно з 2 пацієнтами в іншій групі (плацебо).
  • Активність вовчаку: статистично значущі відмінності в активності вовчаку або частоті розвитку загострень між групами вакцинації та плацебо були відсутні.
  • Безпека: серйозних небажаних явищ або смертельних наслідків, пов'язаних із лікуванням, зареєстровано не було.

Результати цього дослідження підтверджують потенціал вакцини у забезпеченні надійного захисту від оперізуючого лишаю у пацієнтів із СЧВ, що вказує на необхідність проведення більш масштабних досліджень для подальшої перевірки цих перспективних результатів.

Джерело:

The Lancet- Rheumatology

Стаття:

Immunogenicity, reactogenicity, and safety of two-dose adjuvanted herpes zoster subunit vaccine in patients with systemic lupus erythematosus in South Korea: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled trial

Автори:

Prof Jin Kyun Park та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: