EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування комбінованої терапії на основі релуголікcу дозволяє ефективно знижувати інтенсивність болю, пов'язаного з ендометріозом

ендометріоз ендометріоз
ендометріоз ендометріоз

Що нового?

Комбінована терапія на основі релуголіксу, що застосовується один раз на добу, добре переноситься та забезпечує ефективне зниження інтенсивності болю, пов'язаного з ендометріозом.

У двох рандомізованих дослідженнях III фази з ідентичним дизайном (SPIRIT 1 та SPIRIT 2) було встановлено, що застосування препарату релуголікс у поєднанні з естрадіолом та прогестином є ефективним варіантом лікування ендометріозу. Метою цих досліджень була оцінка ефективності та безпеки комбінованої терапії на основі релуголіксу, що приймається внутрішньо один раз на добу, протягом 24 тижнів у жінок з наявністю болю, пов'язаного з ендометріозом, включаючи дисменорею та неменструальний тазовий біль.

Ці дослідження включали жінок віком від 18 до 50 років з клінічними ознаками або симптомами ендометріозу, підтвердженого або не підтвердженого результатами гістологічного дослідження, а також жінок з діагнозом ендометріозу, встановленим тільки за результатами гістологічного дослідження. До критеріїв включення відносилися: наявність болю, пов'язаного з ендометріозом, середнього або тяжкого ступеня протягом 35-денного вступного періоду, оцінка виразності дисменореї за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ) ≥4,0 бали протягом двох або більше днів, а також середня оцінка інтенсивності неменструального тазового болю за ЧРШ ≥ 2,5 бали або ≥1,25 бали з присутністю окремих оцінок, що становили 5 балів або вище, протягом 4 днів.

Протягом 24 тижнів жінки отримували плацебо внутрішньо один раз на добу, комбіновану терапію на основі релуголіксу (релуголікс у дозі 40 мг, естрадіол у дозі 1 мг та норетистерону ацетат у дозі 0,5 мг) або «відстрочену» комбіновану терапію (релуголікс в дозі 40 мг у вигляді монотерапії протягом 12 тижнів, а потім комбінована терапія на основі релуголіксу протягом ще 12 тижнів). Комбінованою основною кінцевою точкою була частота відповіді на лікування до 24-го тижня з точки зору зниження виразності дисменореї та інтенсивності неменструального тазового болю.

Загалом у рамках дослідження SPIRIT 1 було набрано 638 ​​учасниць, а в рамках дослідження SPIRIT 2 – 623 учасниці. Достроково участь у дослідженнях SPIRIT 1 та SPIRIT 2 припинили 98 та 115 учасниць відповідно. У дослідженні SPIRIT 1 у 75% (158 з 212) учасниць, які отримували комбіновану терапію на основі релуголіксу, і у 27% (57 з 212) учасниць із групи плацебо було досягнуто відповідність критеріям відповіді з точки зору зниження виразності дисменореї (різниця між групами 47,6%). У дослідженні SPIRIT 2 у 75 % (155 з 206) учасниць, які отримували комбіновану терапію на основі релуголіксу, і у 30 % (62 з 204) учасниць із групи плацебо було досягнуто відповідність критеріям відповіді з точки зору зниження виразності дисменореї (різниця між групами 44,9%).

У дослідженні SPIRIT 1 у 58 % (124 з 212) учасниць, які отримували комбіновану терапію на основі релуголіксу, і у 40 % (84 з 212) учасниць із групи плацебо було досягнуто відповідність критеріям відповіді з точки зору зниження інтенсивності неменструального тазового болю (різниця між групами 18,9%). У дослідженні SPIRIT 2 у 66 % (136 з 206) учасниць, які отримували комбіновану терапію на основі релуголіксу, і у 43 % (87 з 204) учасниць із групи плацебо було досягнуто відповідність критеріям відповіді з точки зору зниження інтенсивності неменструального тазового болю (різниця між групами 23,4%).

Найбільш частими побічними ефектами були назофарингіт, головний біль та приливи. У двох дослідженнях надійшло дев'ять повідомлень про появу суїцидальних думок. Смертельних наслідків зареєстровано не було. У порівнянні з групою плацебо, у пацієнток з групи комбінованої терапії на основі релуголіксу розрахована за методом найменших квадратів середня відсоткова зміна мінеральної щільності кісткової тканини в ділянці поперекового відділу хребта склала –0,70 % (0,21 % у групі плацебо) у дослідженні SPIRIT 1 та –0,78 % (0,02 % у групі плацебо) у дослідженні SPIRIT 2.

У пацієнток із групи «відстроченої» комбінованої терапії на основі релуголіксу середня відсоткова зміна зазначеного показника склала –1,9 % у дослідженні SPIRIT 2 та –2,0 % у дослідженні SPIRIT 1.

У порівнянні з плацебо, у пацієнток із групи комбінованої терапії було відзначено зменшення обсягу застосування опіоїдів. Застосування комбінованої терапії для прийому внутрішньо на основі релуголіксу (антагоніста рецепторів гонадотропін-рилізинг-гормону для прийому внутрішньо) має багатообіцяючий потенціал з точки зору задоволення наявної потреби у варіантах тривалого нехірургічного лікування ендометріозу та у зведенні до мінімуму об'єму. лікування.

Джерело:

The Lancet

Стаття:

Once daily oral relugolix combination therapy versus placebo in patients with endometriosis-associated pain: two replicate phase 3, randomised, double-blind, studies (SPIRIT 1 and 2)

Автори:

Linda C Giudice і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: