EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ремінералізація коренів: дослідження зубних паст для дітей із бронхіальною астмою

чутливіть ясен знеболення чутливіть ясен знеболення
чутливіть ясен знеболення чутливіть ясен знеболення

Що нового?

Зубна паста з гідроксіапатитом цинку та фосфоросилікатом кальцію та натрію знижує чутливість зубів та показники захворювань пародонту, що робить її перспективним варіантом догляду за порожниною рота для дітей з бронхіальною астмою та алергічним ринітом.

Дані спостереження, отримані за останні роки, свідчать, що інноваційні зубні пасти з біоміметичними та ремінералізуючими властивостями мають великий потенціал захисту від демінералізації емалі.

Scribante та співавт. порівняли дві зубні пасти, що сприяють ремінералізації зубів, при застосуванні у дітей з бронхіальною астмою та алергічним ринітом протягом 6 місяців. У рандомізованому дослідженні, проведеному у відділенні стоматологічної гігієни Університету Павії (Італія), взяли участь 40 пацієнтів з демінералізацією емалі віком від 6 до 14 років.

Пацієнтів розділили порівну на дві групи після механічного кюретажу з використанням п'єзоелектричних інструментів і гліцину у формі порошку. У групі 1 використовували зубну пасту, що містить гідроксиапатит цинку, а в групі 2 - зубну пасту з фосфоросилікатом кальцію і натрію. Зубну пасту застосовували двічі на день за допомогою зубної щітки з м'якою щетиною. Аналіз у рамках дослідження проводили на початковому рівні, а також через 1, 3 та 6 місяців.

Застосування цих зубних паст протягом 6 місяців істотно знизило різні показники, що характеризують зубний наліт, кровоточивість при зондуванні (кровоточивість ясен) та індекс чутливості до холодного повітря за шкалою Шиффа. В обох групах спостерігалися подібні поліпшення без помітних відмінностей між ними. Примітно, що у групі 1, але не групі 2, спостерігалося статистично значуще зниження індексу чутливості з другого по третій місяць. Інші показники, такі як pH слини, індекс, заснований на підрахунку уражених, відсутніх і залікованих зубів, та базовий ерозивний індекс, у всіх групах залишилися незмінними.

Джерело:

European Journal of Paediatric Dentistry

Стаття:

Evaluation of two different remineralising toothpastes in children with drug-controlled asthma and allergic rhinitis: a randomised clinical trial

Автори:

A. Scribante та співівт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: