EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив несприятливих харчових звичок на ефективність лікування хронічного болю

хронічний біль хронічний біль
хронічний біль хронічний біль

Що нового?

При лікуванні болю важливо зважати на харчові звички пацієнта, щоб підібрати для нього лікувальне харчування з урахуванням його потреб.

У дослідженні, нещодавно проведеному Huan-Ji Dong та співавт. у спеціалізованому реабілітаційному центрі для пацієнтів з больовим синдромом, результати якого були опубліковані в журналі Scientific Reports, виявили високу поширеність хворих моделей харчування у пацієнтів з хронічним болем, включаючи нерегулярний прийом їжі та часте вживання фастфуду. Був встановлений взаємозв'язок між наявністю таких звичок і прагнення харчуватися більш правильно, особливо у молодшій віковій групі пацієнтів з ожирінням та емоційним дистресом.

У пацієнтів з больовим синдромом нерідко спостерігається несприятливий аліментарний статус, який характеризується наявністю ожиріння або надмірної маси тіла, хворими харчовими звичками та недостатнім споживанням поживних речовин. Подібні аліментарні порушення істотно впливають на розвиток, прогресування та прогноз хронічного болю.

У дослідженні оцінювали модель харчування 2152 пацієнтів (середній вік - 46,1 (14,6) року; 24,8% з ожирінням), що спостерігалися в спеціалізованому реабілітаційному центрі для пацієнтів з больовим синдромом. Дані були отримані зі Шведського регістру даних про якість реабілітації при больовому синдромі за період з 2016 по 2021 роки. Харчові звички та наявність прагнення здоровому способу життя оцінювали за допомогою опитувальника.

Були відзначені такі несприятливі харчові звички, як нерегулярний прийом їжі (27,2%), вживання фастфуду щотижня (20,3%) і щоденне вживання солодощів і кондитерських виробів (33,3%). Приблизно 20% (n=426) пацієнтів виявили бажання харчуватися більш правильно. Регулярне вживання кондитерських виробів та фастфуду підвищувало ймовірність виникнення у пацієнта бажання покращити свою харчову поведінку. Пацієнти з ожирінням у молодшій віковій групі (18-29 років) з більш широкою локалізацією больових відчуттів з більшою ймовірністю прагнули перейти до більш здорової харчової поведінки.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Eating habits and the desire to eat healthier among patients with chronic pain: a registry-based study

Автори:

Huan-Ji Dong та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: