EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив баріатричної операції на лікарську взаємодію

лікарська взаємодія лікарська взаємодія
лікарська взаємодія лікарська взаємодія

Що нового?

Баріатрична операція впливає на зв'язування з білками та фармакодинаміку деяких лікарських препаратів (серцево-судинних, антидепресантів та гіполіпідемічних препаратів).

Згідно з результатами ретроспективного перехресного дослідження, опублікованими в журналі «Medicine in Drug Discovery», у пацієнтів з тяжким ступенем ожиріння (індекс маси тіла понад 40 кг/м2), які перенесли баріатричну операцію, спостерігалося значне зниження рівня альфа-1-кислого глікопротеїну (АКГ) у сироватці крові, що призвело до зменшення кількості лікарських взаємодій.

Ожиріння негативно впливає на фармакокінетичні та фармакодинамічні показники, що впливає на ефективність та токсичність препарату. АКГ та альбумін — два критично важливі білки, відповідальні за зв'язування лікарських препаратів в організмі людини. У дослідженні вивчали фармакотерапевтичний профіль та інтерферентні фактори у осіб, які перенесли баріатричну операцію, за період перед операцією та через 12 місяців після неї.

Визначення рівня АКГ у сироватці крові та можливих лікарських взаємодій проводили у пацієнтів з ожирінням тяжкого ступеня, які перенесли баріатричну операцію. Найбільш широко застосовуваними класами препаратів були серцево-судинні, антидепресанти (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну) та гіполіпідемічні препарати, кількість яких зменшилася через рік.

Більш ніж у половини пацієнтів у плані лікування до операції було відзначено як мінімум одну лікарську взаємодію (переважно середнього ступеня тяжкості). Після операції кількість лікарських взаємодій зменшилася. Відзначено статистично значуще зниження рівня АКГ у сироватці через 12 місяців, що могло вплинути на вільну фракцію препаратів з більш високою спорідненістю та її впливом на ефективність. Отже, після баріатричної операції змінюється зв'язування із білками, що впливає на фармакодинаміку деяких лікарських препаратів.

Джерело:

Medicine in Drug Discovery

Стаття:

Drug binding and drug-drug interaction considerations in individuals with obesity before and after bariatric surgery: A retrospective cross-sectional study

Автори:

Emerita Quintina de Andrade Moura і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: