EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив медичного канабісу у стабільній дозі на нейрокогнітивні функції

порушення когнітивних функцій порушення когнітивних функцій
порушення когнітивних функцій порушення когнітивних функцій

Що нового?

Самостійне застосування медичного канабісу не призводить до розвитку когнітивних порушень.

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованими в журналі CNS Drugs у листопаді 2023 року, застосування медичного канабісу може незначно короткочасно впливати на нейрокогнітивні функції у пацієнтів з хронічними захворюваннями. Мета напівнатуралістичного відкритого дослідження, проведеного Thomas R. Arkell та співавт. в Австралії у пацієнтів з різними захворюваннями полягала в оцінці впливу застосування медичного канабісу на когнітивні функції.

Відповідно до протоколу учасники відвідали спеціальне лабораторне заняття, під час якого вони самостійно прийняли медичний канабіс у стандартній дозі, дотримуючись інструкцій щодо застосування препарату. Когнітивні функції оцінювали за допомогою Кембриджської автоматизованої батареї нейропсихологічних тестів (CANTAB) та застосування Druid до та після прийому канабісу (CANTAB: через 3 години; Druid: через 3 та 5,5 години). Оцінку впливу застосування препарату проводили за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) в діапазоні від 0 до 10 (сп'яніння, сонливість, розслабленість, комфортний стан, тривожність та впевненість у собі) до та через 1, 2 та 4 години після отримання канабісу.

У дослідженні взяли участь 40 пацієнтів (середній вік: 41,38 роки, 22 жінки). Учасникам було запропоновано застосовувати канабіс у різних формах, таких як масло для прийому внутрішньо (23 учасники) та випарені квітки (17 учасників), у середньому протягом 10,18 (8,73) місяця. Найбільш поширеним показанням до застосування медичного канабісу був хронічний біль, не пов'язаний з онкологічним захворюванням (20 учасників), за яким слідували розлад сну (18 учасників) та тривога (11 учасників). Середня (СВ) доза дельта-9-тетрагідроканнабінолу (ТГК)/канабідіолу (КБД), отримана учасниками у вигляді олії та випарених квіток, наведена в таблиці 1.

В учасників відзначалося поліпшення оцінок тестів на багатозадачність і швидку обробку візуальної інформації з CANTAB з часом (значення p для обох тестів < 0,001). Статистично значущих змін інших показників когнітивних функцій із часом зареєстровано не було (р > 0,05). Застосування випарених квіток було пов'язане зі статистично значно більш вираженими суб'єктивними відчуттями сп'яніння та сонливості, ніж застосування олії.

Таким чином, при застосуванні за призначенням медичний канабіс не впливав на когнітивні функції. Отримані дані вказують на те, що у пацієнтів, які отримують медичний канабіс у стабільній дозі, може розвинутись несприйнятливість до потенційних гальмівних ефектів ТГК. Однак важливо відзначити, що ці результати не можна поширювати на вживання немедичного канабісу або застосування медичного каннабісу без призначення лікаря.

Джерело:

CNS Drugs

Стаття:

A Semi-Naturalistic, Open-Label Trial Examining the Effect of Prescribed Medical Cannabis on Neurocognitive Performance

Автори:

Thomas R. Arkell і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: